Νέα συνεδρία θα πραγματοποιήσουν από κοινού την ερχόμενη Τετάρτη οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, αφού σύμφωνα με τους βουλευτές-μέλη τους θα πρέπει να εξεταστούν στην πορεία τυχόν ελλείψεις, οι παραλήψεις, οι ανεπάρκειες, τα λάθη και τα κενά.

Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος έγινε ενημέρωση των κομμάτων για τις κυβερνητικές αποφάσεις στήριξης των πληγέντων.

Σύμφωνα με τα μέλη των τριών Επιτροπών πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν προς την Κυβέρνηση έχουν μείνει αναπάντητα.
Στη συνεδρία παρέστησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, η Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, Επίτροπος Περιβάλλοντος και οι Κοινοτάρχες  των πληγείσων Κοινοτήτων Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνούς, Μελίνης, Οδούς, Οράς, Βαβατσινιάς, Αγίων Βαβατσινιάς, Συκόπετρας και Διερώνας.

“Η νομοθετική εξουσία δεν θα δεχθεί αποποίηση ή μετακύλιση των οποιωνδήποτε ευθυνών”

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «ήταν καθήκον μας ως αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής να εξετάσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μπροστά μας, να ρωτήσουμε τους αρμόδιους Υπουργούς ως προς τις προθέσεις για κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανθρώπων των επηρεαζόμενων πυρόπληκτων περιοχή και εκ των πραγμάτων στην πορεία του χρόνου να εξετάσουν ελλείψεις, παραλήψεις, ανεπάρκειες, λάθη και κενά».

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «τέθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα από βουλευτές κομμάτων, μέρος των οποίων δεν έχει απαντηθεί ή δεν έχει απαντηθεί επαρκώς», για να σημειώσει ότι «εκ των πραγμάτων έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα τη συζήτηση».

Εξάλλου, ανέφερε πως το απόγευμα της Πέμπτης θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας συμπληρωματικός προϋπολογισμός, για τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών, για να προσθέσει πως «θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχουν αναληφθεί και θα υποδεικνύουμε εκεί και όπου υπάρχουν κενά και αδυναμίες στα συγκεκριμένα προγράμματα και αποφάσεις της κυβέρνησης».

Προειδοποίησε ότι «η νομοθετική εξουσία δεν θα δεχθεί αποποίηση ή μετακύλιση των οποιωνδήποτε ευθυνών και ως εκ τούτου στην επόμενη συζήτηση θα αναζητηθούν απαντήσεις για υλοποιήσεις και δεσμεύσεις που δεν έγιναν».

“Ανεπαρκή τα μέτρα που λήφθηκαν μετά τη Σολέα”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε πως «για άλλη  μια φορά αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι στην Κύπρο, όχι μόνο προμηθείς δεν είμαστε, αλλά ούτε επιμηθείς», για να σημειώσει ότι στην πυρκαγιά της Σολέας το 2016, που ήταν η καταστροφικότερη πυρκαγιά μέχρι τότε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθησαν εκθέσεις ειδικών, πορίσματα για τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος πυρόσβεσης στην Κύπρο και εισηγήσεις για βελτίωση τους».

«Δυστυχώς οι προχθεσινές άνευ προηγούμενου καταστροφικές πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού απέδειξαν με το χειρότερο τρόπο ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί μετά το 2016 -αν είχαν ληφθεί- είτε ήταν ανεπαρκή, είτε απέτυχαν παταγωδώς ή και τα δύο μαζί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι «πάνω από οποιαδήποτε υλική ζημιά βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής», για να εκφράσει τον συγκλονισμό και τη λύπη του για την απώλεια των τεσσάρων ανθρώπων, που έχουν χαθεί άδικα.

Σε σχέση με την καταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών, είπε πως η κυβέρνηση «οφείλει να σταθεί αρωγός και να παραχωρήσει το συντομότερο δυνατόν τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν, χωρίς οι πληγέντες να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω, από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Δηλώσεις βουλευτών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, είπε ότι σήμερα οι βουλευτές είχαν μια πρώτη ευκαιρία να ακούσουν εξ ιδίων τις ανακοινώσεις, τα μέτρα και γενικότερα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση, στην αποζημίωση, αλλά και στη μελλοντική διαχείριση αυτής της πυρκαγιάς, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, αφού σε 48 ώρες, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν πάρει εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως το κόμμα του έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να καταθέσουν αρχικά τα πρακτικά των συνεδριάσεων, που προηγήθηκαν πριν από την πυρκαγιά δύο διυπουργικών επιτροπών, οι οποίες συζήτησαν για τις μελλοντικές καταστάσεις και τα φαινόμενα και ενδεχόμενους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών για το καλοκαίρι.

Επίσης, ανέφερε πως ΔΗΚΟ ζήτησε να μάθει με το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, για να σημειώσει πως «θα πρέπει τα αρμόδια Τμήματα, τα Υπουργεία και όλοι όσοι εμπλέκονται να παρουσιάσουν ο κάθε ένας τη δική του έκθεση, ώστε να καταγραφούν σε ένα πόρισμα τα προβλήματα, οι παραλήψεις και τα κενά της όλης διαδικασίας και του όλου σχεδιασμού».

«Αυτό το πόρισμα», είπε, «να παρουσιαστεί στη Βουλή για να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς συνέβη εκείνη την τραγική μέρα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε πως το κόμμα του τόνισε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού τόσο αυτών που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, αλλά και τις επιχειρήσεις τους.

«Είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και είναι οι άνθρωποι που θα στηριχτούμε πάνω τους για να ξαναζωντανέψουμε τις περιοχές μας», είπε.

Πρόσθεσε πως αναμένουν από το κράτος να ακούσουν το ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των κοινοτήτων, που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, ενώ σημείωσε πως ζήτησαν όπως στην επόμενη επιτροπή να συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει σε αυτό το διάλογο να συμπεριληφθεί το τι κάναμε, αλλά κυρίως το τι δεν κάναμε και τι πρέπει να κάνουμε, για να περιορίσουμε στο μέλλον άλλες πυρκαγιές και άλλα καταστροφικά φαινόμενα».  

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε με τη σειρά του πως «δεν είναι η ώρα για να αντιπολιτευθεί κάποιος για τις ελλείψεις», ωστόσο, σημείωσε «πρέπει αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες να προλάβουμε όσο γίνεται τις εξελίξεις».

Ανέφερε πως η Κύπρος χρειάζεται άμεση ενίσχυση τόσο σε πτητικά μέσα, όσο και σε επίγεια μέσα, ενώ σημείωσε πως «πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι είμαστε πολύ μικρός τόπος για να ρισκάρουμε να χάσουμε όση δασική έκταση απέμεινε στην Κύπρο».

«Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει είναι ανεπανόρθωτη», είπε.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως ό,τι έχουν ακούσει οι βουλευτές από τους αρμοδίους δεν τους καθησυχάζει, γιατί όπως είπε «από ό,τι φαίνεται οι υφιστάμενοι μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς, για να αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, που δεδομένων των συνθηκών μπορεί και να τις ξανά έχουμε το καλοκαίρι».

Έκανε λόγο για «αναπάντητα και πολλά ερωτήματα», σημειώνοντας πως «ένα από αυτά είναι γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, δηλαδή το σύστημα άμεσης ενημέρωσης πολιτών, μέσω του αριθμού 112, το οποίο θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, για την εκκένωση».

Επίσης, είπε πως τα μέλη των Επιτροπών αναμένουν απάντηση «αν ζητήσαμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ΕΕ Κοπέρνικος, που είναι ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να δώσει άμεσα δορυφορικούς χάρτες, ώστε να συνδράμουν στην καταπολέμηση της καταστροφικής πυρκαγιάς».

Διερωτήθηκε στη συνέχεια «πόσα χρήματα έχει ξοδέψει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 10 χρόνια, για να ενοικιάσει πτητικά μέσα και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα», ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμα περιμένουμε από το Τμήμα Δασών να υποβάλει νομοσχέδιο, για να  μπορούν περιμετρικά των δασών να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, τις οποίες εισηγήθηκε πριν 3 χρόνια ο Πρόεδρος των Οικολόγων, για αντιμετώπιση των πυρκαγιών».