Τη στρατηγική σχέση και τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας ανέδειξαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στις κοινές τους δηλώσεις, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης που είχαν, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Ελλάδας, σε μια σειρά τομέων. Ως επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών, ο κ. Δένδιας ανέδειξε τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
«Η Ελλάδα, βεβαίως, προμηθεύεται από τη Γαλλία αμυντικό εξοπλισμό. Και η Γαλλία προμηθεύει την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα, που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα. Και θα μου επιτρέψετε να πω πολύ καθαρά ότι θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και, βέβαια, χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καίτοι είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος εμμέσως στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας δεν απειλεί και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της Συμφωνίας, αλλά και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επερχόμενη Γαλλική Προεδρία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η Γαλλική Προεδρία».
Επίσης, σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στο Σαχέλ, την κατάσταση στη Μεσόγειο, τις σχέσεις με την Υποσαχάρια Αφρική, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας και ίδιος το άριστο επίπεδο σχέσεων αλλά και τη σύγκλιση απόψεων των δύο χωρών σε μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Λε Ντριάν σημείωσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που διαμορφώνεται από τη βούληση των δύο χωρών να συμβάλλουν από κοινού στην αντιμετώπιση περιφερειακών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων ζητημάτων, και στο Κυπριακό, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων σύντομα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε μια σειρά τομέων.
Πηγή: ΚΥΠΕ