Στην Κύπρο από το 2010 μέχρι το 2016 έχουν καταγραφεί 28 υποθέσεις γυναικοκτονίας, από τις οποίες το 75% κατηγοριοποιήθηκαν ως υποθέσεις βίας από ερωτικό σύντροφο ή ενδοοικογενειακής βίας.
Το 2019 και το 2020 έγιναν 13 γυναικοκτονίες μεταξύ των οποίων και δύο μικρά κορίτσια. Στην πλειοψηφία τους έγιναν από άντρες που είναι Κύπριοι υπήκοοι.
Κατά μέσο όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφο τους ή από κάποιον συγγενή τους σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η Σουζάνα Παύλου, Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.
Ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκε πρόταση νόμου της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου με την οποία εισάγεται ο όρος «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα της Κυπριακής νομοθεσίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο όρος «γυναικοκτονία» χρησιμοποιείται εκτενώς σε αρκετές χώρες του κόσμου, ως χρήσιμο εργαλείο για αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των δολοφονιών γυναικών.
Ο διεθνής όρος, «femicidiο» χρησιμοποιείται προκυμμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, σημείωσε η κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου για την θέσπιση του ιδιώνυμου εγκλήματος της γυναικοκτονίας είναι μια αδήριτη ανάγκη, ως απάντηση στη βία προς τις γυναίκες από συντρόφους τους. Σημείωσε ακόμα ότι δεν θα αλλάξουν οι ποινές που επιφέρουν ισόβια φυλάκιση σε περίπτωση ανθρωποκτονίας, αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου στον τομέα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών.
Μιλώντας εκ μέρους του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια η Άντρη Αντρονίκου, επισήμανε ότι οι καταγγελίες για βία σε βάρος γυναικών που δέχθηκε ο Σύνδεσμος για το 2020, έφτασαν τις 2147, από τις οποίες στις 880 περιπτώσεις προηγήθηκαν αυξημένα περιστατικά βίας.
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου συμφώνησε με την πρόταση σημειώνοντας ότι είναι μια ευκαιρία για καταπολέμηση στερεοτύπων στην κοινωνία.
Με την πρόταση συμφώνησε και ο κ. Πικής εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος σημείωσε συμβαδίζει με το νόμο για πρόληψη κατά της βίας στην οικογένεια και ενσωματώνει άρθρα της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Νομικές επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τα κίνητρα της πρότασης, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να εισαχθούν επιπρόσθετα στοιχεία στην απόδειξη του πιθανού εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, εξήγησε ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αποδειχθεί επιπλέον στο δικαστήριο όχι μόνο η ανθρωποκτονία, αλλά και ότι ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης επισήμανε ότι η νομική πτυχή της διατύπωσης της πρότασης θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο της κατ’ άρθρον συζήτησης του θέματος με σκοπό την ψήφιση της.