Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία διαδοχής του, δήλωσε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», σημειώνοντας ότι είναι φανερό ότι ο Αρχιεπίσκοπος δυσκολεύεται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Θα έπρεπε ο ίδιος να διευκολύνει τα πράγματα, υπογράμμισε ο κ. Κυριακού, σημειώνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και 14 χρόνια, χωρίς να μπορεί αρκετές φορές να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Ο Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα έπρεπε να έχει συγκληθεί ιερά σύνοδος κάτι που δεν έγινε.
Έφερε ακόμα ως παράδειγμα τον προηγούμενο Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο, ο οποίος έθεσε τη διαδικασία διαδοχής του, με αποτέλεσμα να αναλάβει καθήκοντα ο τωρινός Πάπας Φραγκίσκος.
Ο κ. Κυριακού ανέφερε επίσης ότι «με μεγάλη επιτυχία, και στην Κύπρο ακόμη, ιεράρχες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι στην πρώτη γραμμή στη ζωή των πιστών τους βέβαια, έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο, με το να στηρίζουν και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους».
«Και αυτή η προσπάθεια, να περάσεις το φιλάνθρωπο πνεύμα μέσα στους ανθρώπους, είναι μια άλλη προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους της εκκλησίας, που είναι και πολύ πιο σημαντική», εκτίμησε ο θεολόγος.
Το σχίσμα μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο
Αναφερόμενος στο σχίσμα της ορθόδοξης εκκλησίας λόγω της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ανέφερε ότι αρκετές εκκλησίες φοβούνται ένα ντόμινο αντιπαραθέσεων. Έφερε ως παράδειγμα την κόντρα της εκκλησίας των Σκοπίων με την εκκλησία της Σερβίας και την αντιπαλότητα του πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το πατριαρχείο Αντιοχείας.
Σε παρέμβασή του, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάριος Σαρρής, ανέφερε ότι για να καταλάβει κάποιος το ζήτημα της κρίσης στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας λόγω της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας, θα πρέπει να ψάξει το ευρύτερο πολιτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο.