Η Ρωσία θα αναγκαστεί στο τέλος να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, εκτίμησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ δήλωσε ότι η στήριξη προς το Κίεβο θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο πόλεμος να μην μεταβληθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος της, ο Καγκελάριος Σολτς, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Καγκελάριος στη συνέντευξή του περιέγραψε τη Γερμανία ως μια χώρα την οποία η Κυβέρνηση κατευθύνει με σύνεση και προσήλωση στον στόχο της αντιμετώπισης των κρίσεων.
Απέρριψε τις κατηγορίες σχετικά με τη διστακτικότητα της Γερμανίας στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας επανειλημμένα ότι η Γερμανία συγκαταλέγεται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δυσπιστία έναντι της Γερμανίας ούτε από τον Ουκρανό Πρόεδρο ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας μάλιστα ότι «πολλοί κατανοούν επακριβώς τι κάνουμε». Πρόσθεσε δε ότι η Κυβέρνηση δεν ενεργεί βεβιασμένα αλλά λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις σε συντονισμό με τους στενότερους εταίρους της, «ιδίως με τις ΗΠΑ, κάτι που για εμένα προσωπικά είναι πολύ, πολύ σημαντικό».
Ο Γερμανός Καγκελάριος απέρριψε το αίτημα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα» και συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε ό,τι είναι απαραίτητο για την άμυνα της Ουκρανίας.
Ο Καγκελάριος απέφυγε τη διατύπωση ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δηλώνοντας αντ’ αυτού ότι πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η Ουκρανία «να μπορεί να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της, την ακεραιότητά της και την κρατική κυριαρχία της, επίσης και την ελευθερία της». Επιπλέον, επανέλαβε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο πόλεμος να μην μεταβληθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», ενώ απέρριψε και την κριτική της Πολωνίας στην στρατηγική της Γερμανίας για τον πόλεμο.
Ο Σολτς είπε ότι η Ρωσία στο τέλος θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της, καθώς και ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Έναντι της Κίνας έχει ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του, ότι δεν είναι αποδεκτή η προμήθεια όπλων προς τη Ρωσία. Ως προς την κριτική που του ασκείται για την επικοινωνιακή του στρατηγική, ο Όλαφ Σολτς παρατήρησε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει «σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να εκφράζεται κάθε εβδομάδα και μια διαφορετική άποψη», παρατηρώντας μάλιστα ότι αν και οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια, «στη συντριπτική τους πλειοψηφία» συμφωνούν με την πολιτική της Κυβέρνησης.
Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild επανέλαβε ότι η γερμανική Κυβέρνηση στο ζήτημα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία λειτούργησε με αποφασιστικότητα, καθώς «τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου σπάσαμε ένα ταμπού δεκαετιών και αποφασίσαμε την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία – με δική μου πρωτοβουλία». Μάλιστα, απαριθμώντας το οπλικό υλικό που έχει στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία, σχολίασε ότι «κάποια κράτη φωνάζουν περισσότερο αλλά στέλνουν λιγότερα».
Απευθυνόμενος στους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί ως προς την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη μια χώρα που δέχεται βάναυση επίθεση, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Γερμανία δεν θα δράσει βεβιασμένα ή μόνη της, αλλά σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της. Περαιτέρω τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον Ρώσο Πρόεδρο και ότι «προστατευόμαστε από έναν ισχυρό ομοσπονδιακό στρατό και ισχυρούς συμμάχους», όπως επίσης ότι πάντα όταν συνομιλεί με τον Πούτιν του επισημαίνει ότι ο πόλεμος είναι μια τρέλα και ότι η Ρωσία δεν είχε κανέναν λόγο να φοβάται το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν συνιστά απειλή για κανέναν.
Στην ερώτηση για το αν ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, απάντησε ότι «αυτός ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα και γι’ αυτό είναι καλό οι διεθνείς οργανισμοί, η Ουκρανία και εμείς να τεκμηριώσουμε τα εγκλήματα πολέμου, ώστε να μπορούν να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι».
Μεταξύ άλλων, ο Καγκελάριος υπογράμμισε ότι και στο παρελθόν κανείς δεν είχε αυταπάτες για τη Ρωσία και δικαίως επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως επίσης ότι θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί νωρίτερα τερματικά LNG, κάτι που και ο ίδιος είχε ζητήσει τότε, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ