Πολύωρη σύσκεψη για τα προβλήματα ορεινών κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Τριμίκλινη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Μεταφορών, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, πέραν των 30 κοινοταρχών της ορεινής Λεμεσού και εκπρόσωποι της ΕΜΕΛ.

Στην σύσκεψη, καταγράφηκαν συγκοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες και συζητήθηκαν λύσεις για διευκόλυνση της μεταβίβασης τουριστών προς τις ορεινές περιοχές.

Το κυριότερο πρόβλημα που τονίστηκε στην σύσκεψη είναι η δυσκολία διέλευσης των καινούργιων μίνιμπας της ΕΜΕΛ από τους στενούς δρόμους των παραδοσιακών πυρήνων των κοινοτήτων, που λόγω και των διεθνών προδιαγραφών είναι πιο πλατιά από αυτά που κατασκευάζονταν πριν 20-30 χρόνια, όπως και η αύξηση των ιδιωτικών οχημάτων που σταθμεύουν στους δρόμους αυτούς, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι πιθανές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν έτσι ώστε να διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και άτομα με κινητικά προβλήματα για να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία.

Άλλο ένα ζήτημα που τέθηκε από τα συμπλέγματα κοινοτήτων και τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, είναι η σύνδεση των ορεινών περιοχών, με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για διευκόλυνση των κατοίκων αλλά κυρίως για διευκόλυνση της πρόσβασης τουριστών.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, εξήγησαν ότι μια τέτοια διασύνδεση, υπό την έννοια της υφιστάμενης διακίνησης προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από Λευκωσία και Λεμεσό, είναι θέμα που έχει αυστηρούς ποιοτικούς και ποσοτικούς περιορισμούς από την νομοθεσία και αφορά θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Έμμεση λύση του ζητήματος, σύμφωνα με την ΕΜΕΛ, θα δώσει η υπό εξέλιξη και με συνεισφορά της Ε.Ε. ανάπτυξη πολυτροπικού σταθμού μετεπιβίβασης που βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένου σχεδιασμού, στον χώρο στάθμευσης του Τσιρείου Σταδίου, από όπου θα διέρχονται και οι διαδρομές της Limassol Airport Express από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά και οι τακτικές διαδρομές της ΕΜΕΛ προς τις ορεινές κοινότητες Τροόδους που μεταφέρουν επιβάτες σε όλα τα χωριά της ορεινής περιοχής.

Σημαντικό για την εξέλιξη των δημόσιων συγκοινωνιών των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους, θα είναι και ο σύγχρονος σταθμός μετεπιβίβασης που προωθείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε συνεργασία με την ΕΜΕΛ που θα κατασκευαστεί σε κομβικό σημείο στον Σαϊττά.

Όπως ενημέρωσε τους κοινοτάρχες το Τμήμα Δημοσίων Έργων, εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του σταθμού, με προοπτική ανάθεσης του έργου εντός τριμήνου. Επίσης, οι κοινοτάρχες, ενημερώθηκαν για τις μελέτες, που γίνονται μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών, Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών και ΕΜΕΛ, για κυκλικά δρομολόγια που θα καλύπτουν ταυτόχρονα ομάδες 10-15 κοινοτήτων σε συνδυασμό με διέλευση από σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εξάλλου οι κοινοτάρχες έθεσαν ενώπιον του Υπουργού Μεταφορών και κάποια άλλα ζητήματα που τους απασχολούν όπως την απουσία σήματος κινητής τηλεφωνίας σε συγκεκριμένες περιοχές, που αφήνουν αβοήθητους τους κατοίκους σε περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης. Ενημερώθηκε επίσης και για βράχους που επικρέμονται σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο και ο Υπουργός Μεταφορών, έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων να επιληφθεί του θέματος επειγόντος.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.