Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες, Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».
Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία ζήτησαν από τη Ρωσία να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης, για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, επεσήμαναν ότι σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες.
Ωστόσο, Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης.
Η απάντηση της Μόσχας
Η Ουάσιγκτον υποδαυλίζει τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Στόχος, πρόσθεσε, είναι η απόσπαση από τη Ρωσία της Ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, γι’ αυτό, επεσήμανε, η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόσθεσε πως, “η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου”.