Οι ενέργειες της κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία δομών για ασυνόδευτα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Πρόνοιας Γιάννης Νικολαΐδης είπε ότι πρώτιστος στόχος είναι η επιστροφή σε κάποια φάση των παιδιών στις οικογένειες τους, αλλά και η μετακίνηση των παιδιών που διαμένουν σήμερα σε μεγάλα κέντρα φιλοξενίας, εννοώντας το Πουρνάρα.
Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη υπάρχουν περίπου 1200 παιδιά που χρειάζονται φροντίδα από το Κυπριακό κράτος.
Από αυτά μόνο τα 241 διαμένουν σε ξενοδοχεία και άλλα 196 στο Πουρνάρα, τα υπόλοιπα διαμένουν σε κρατικές ιδιωτικές κατοικίες, με συγγενικά τους πρόσωπα και σε ανάδοχες οικογένειες. Κυρίως το ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τα παιδιά που βρίσκονται στο Πουρνάρα, για τα οποία υπάρχουν εκθέσεις ότι δεν πρέπει για πολλούς λόγους να μένουν σε αυτό το περιβάλλον μαζί με ανήλικες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Πρόνοιας ως υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της χρηματοδότησης που θα λάβει το κράτος από την ΕΕ δηλαδή, θα κατασκευαστούν 37 σπίτια φιλοξενίας παιδιών. Από αυτά τα 7 θα είναι σπίτια για ασυνόδευτα παιδιά. Η σχετική δαπάνη ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Νικολαΐδης αποκάλυψε ότι έχει προκύψει μια συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να δημιουργηθεί δομή για την φιλοξενία μέχρι 500 παιδιών που σήμερα διαμένουν σε ξενοδοχεία και στο Πουρνάρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των αρμοδίων για το τι προτίθεται να πράξει το κράτος στο Γέρι και στην Γερμασόγεια. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν και αντιδράσεις από κατοίκους σε αυτούς τους δύο δήμους.
Στην Γερμασόγεια, θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο Σπίτι του Παιδίου στα πρότυπα του πρώτου που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στην Λευκωσία και χρησιμοποιείται για παιδιά που είναι θύματα βίας. Δηλαδή, θα μεταφέρονται τα παιδιά σε ένα περιβάλλον που θα αισθάνονται άνετα για να ληφθεί μια κατάθεση από Αστυνομικό με πολιτική περιβολή, είτε για συνέντευξη από κοινωνικό λειτουργό.
Στο Γέρι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δομή για φιλοξενία παιδιών σε περιπτώσεις κρίσεων. Θα λειτουργεί δηλαδή ως back up, όπως είπε το οποίο το κράτος οφείλει να έχει για να μεταφέρονται εκεί παιδία που για διάφορους λόγους πρέπει να αποφύγουν την διαβίωση με ενήλικες, για όσο χρόνο χρειαστεί.