Τον ρόλο που η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει για απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ρωσικό φυσικό αέριο, εξετάζει το East Mediterranean Gas Forum την προεδρία του οποίου ασκεί για την τρέχουσα χρονιά η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν το πρωί οι εργασίες του του “Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου” στο οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενούνται οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου , της Ελλάδας και της Ιορδανίας.
Παρούσα είναι και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Σίμσον η οποία είχε χθες βράδυ συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ενώ νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον σημερινό χαιρετισμό του, ανέφερε ότι μαζί με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο, τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι σε θέση να συνδράμουν στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην κομβική σημασία των περιφερειακών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κύπρος θα μπορεί να εξάγει ενέργεια μέχρι το τέλος του 2027, με δυνατότητα να εξάγει ηλεκτρισμό ισχύος έως και χιλίων οκτακοσίων γιγαβάτ μέχρι το 2033.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για ανάπτυξη πολυάριθμων υποδομών για φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάθριν Σίμσον επισήμανε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες, σε ότι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, και πως αναμένεται να γίνουν δυσκολότερες τους επόμενους μήνες, λόγω και των συνεπειών του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Όπως είπε, ήδη η ροή φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και ειδικότερα μειώθηκε από το 41% στο κάτω του 10%.
Ο κ. Tarek El Molla, Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του, να αυξήσει την συνδρομή της προς αυτή την κατεύθυνση, αφού η Αίγυπτος ήδη εισαγάγει φυσικό αέριο στα τερματικά της, από τα οποία εξάγονται ποσότητες σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ο κ. El Molla είπε ότι στα επόμενα χρόνια σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να ενταχθούν και ποσότητες φυσικού αερίου από τα Κυπριακά κοιτάσματα.
Στην δική της ομιλία η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αναφέρθηκε στο μομέντουμ για την ανάπτυξη των πηγών ενέργειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Σκρέκας Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του, ως διαμετακομιστικός σταθμός στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στις επτά το απόγευμα θα ακολουθήσει τελετή έναρξης των εργασιών που αφορούν το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το τμήμα των εργασιών που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη. Πρόκειται για εργασίες για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί ένα σημαντικό κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται ότι θα προκύψει και η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.