Σε μια προσπάθεια να επεξηγηθεί καλύτερα στους κοινωνικούς εταίρους η νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας για το πέναλτι 12% στις συντάξεις, συνέρχεται αύριο το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η νέα πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μειώνει το πέναλτι πρόωρης σύνταξης στα 63 έτη για τους εργαζόμενους που συμπλήρωσαν 40,4 ασφαλιστικές μονάδες και κατ’ επέκταση έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια.

Από την πρόταση υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν 11 χιλιάδες συνταξιούχοι από τις 40.000 χιλιάδες που επηρεάστηκαν από την εφαρμογή του μέτρου πριν από 12 περίπου χρόνια.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου θεωρεί την πρόταση ελαφρώς βελτιωμένη από την προηγούμενη αφού θα μπορέσει να καλύψει ακόμα 3 χιλιάδες συνταξιούχους. Συνολικά καλύπτεται το 30% του συνόλου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση υπολογίζεται ότι θα κοστίζει επιπρόσθετα περί τα 15 εκατομμύρια των χρόνο, ενώ έχει γίνει σαφές, ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές στο ταμείο.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα παρουσιαστούν στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη που έχει διενεργηθεί για καταρτισμό της πρότασης.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο αναλογιστής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ώστε να απαντηθούν τεχνικές ερωτήσεις και να διευκρινιστούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα.

Πρόθεση του Υπουργού, είναι να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, προκειμένου η πρόταση να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την πρόταση αποτιμούν θετικά οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η ΔΕΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με τις προτεινόμενες αλλαγές, σημειώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, μένει εκτός της ρύθμισης.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, επέκρινε το Υπουργείο Εργασίας ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι εισηγήσεις των συντεχνιών, ενώ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι δεν αποδέχονται να δημιουργηθούν συνταξιούχοι διαφορετικών ταχυτήτων. Οι δύο συντεχνίες υποστηρίζουν ότι η νέα πρόταση έμμεσα ευνοεί τους προερχόμενους από το δημόσιο συνταξιούχους και αδικεί τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα.