Την ανησυχία μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και εκπροσώπων φορέων που συμμετείχαν στη σημερινή της συνεδρίαση, προκάλεσαν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τα οποία ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κακοποίησης και ένα στα έξι παιδιά αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ, Χρήστος Τζιώρτας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι τα φαινόμενα είναι εντονότερα μετά την περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας ότι περίπου 4000-4500 παιδιά είναι θύματα κακοποίησης. Ανέφερε, επίσης, ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΜΚΟ Hope for Children, το 30% των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών γίνονται στο σχολικό περιβάλλον, καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για ένα παιδί. Επίσης, η Παιδοψυχίατρος Ειρήνη Λόρδου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά που έχει στη διάθεσή της η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου, ένα στα έξι παιδιά παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα, σημειώνοντας ότι έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στους αριθμούς αυτούς τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση περιστατικών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).  Εισαγωγικά κατά τη συνεδρίαση η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι οι ΥΚΕ φαίνεται να «τρέχουν πίσω από τα γεγονότα». Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, σε σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, ζητήθηκε αμέσως έκθεση γεγονότων και ακολούθησαν οδηγίες για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας με χρόνο ολοκλήρωσης έναν μήνα.

Εξάλλου, η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, έκανε λόγο για διαχρονικές αδυναμίες, παραπέμποντας σε διαπιστώσεις της τέως Επιτρόπου, Λήδας Κουρσουμπά, σε έκθεσή της το 2017, και σημειώνοντας ότι οι αδυναμίες αυτές διαιωνίζονται.

Η κ. Μιχαηλίδου, είπε ότι για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών που αφορούν παιδιά, πέρα από πλήρη στελέχωση των ΥΚΕ, χρειάζεται να εστιάσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πολυθεματική συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών.

Επίσης, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε και την ανάγκη για σωστή αναδιάρθρωση των ΥΚΕ, προκειμένου να δρουν κυρίως προληπτικά. «Εάν δεν ακούσουμε την ανάγκη αναθεώρησης, θα επανερχόμαστε κάθε φορά με τις ίδιες αστοχίες», είπε, σημειώνοντας ότι οι αστοχίες αφορούν κυρίως προγράμματα πρόληψης.

Η Επίτροπος επεσήμανε και το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΥΚΕ, αναφέροντας ότι ο φόρτος εργασίας επηρεάζει τον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει ένας λειτουργός για να δει τις ανάγκες κάθε περίπτωσης, να εξατομικεύσει τα δεδομένα και να προχωρήσει σε εισηγήσεις. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο χρόνος που μπορεί να αφιερώσει ένας λειτουργός, επηρεάζει και το χτίσιμο εμπιστοσύνης με τα παιδιά, καθώς και τη δυνατότητά του να εξετάσει και άλλες ανάγκες, πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι έχουν πρόσφατα προσληφθεί 15 λειτουργοί στις ΥΚΕ, αλλά και ότι επίκειται περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού μετά την απόφαση της Βουλής για αποπαγοποίηση των θέσεων στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσει ή και θα συνεχίσει διαδικασία πλήρωσης και άλλων θέσεων σε όλες τις βαθμίδες και τμήματα των ΥΚΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.