Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η παράδοση διαχείρισης του Μουσείου Ιστορίας και Ιστορικού Αρχείου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού από την ΣΕΔΙΠΕΣ, Διαχειρίστρια Εταιρεία των Περιουσιακών Στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, στον Δήμο Λεμεσού.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Λεμεσού, τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες σε ειδική τελετή, από μέρους του Δήμου Λεμεσού ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και από μέρους της ΣΕΔΙΠΕΣ, ο Γενικός Διευθυντής, Σταύρος Ιακώβου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού αφού εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την ευόδωση των προσπαθειών του Δήμου, επεσήμανε ότι βάση της σχετικής συμφωνίας, ο Δήμος Λεμεσού αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου Ιστορίας και Ιστορικού Αρχείου του ΣΤΛ, το οποίο και θα τεθεί κάτω από τη θεσμική εποπτεία του Αρχείου του Δήμου. Το Μουσείο δε, όπως είπε, σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, τους σπουδαστές, τους μαθητές και τους επιστήμονες ερευνητές.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος το Μουσείο του ΣΤΛ τεκμηριώνει βήμα προς βήμα την ιστορία και τη πολύπλευρη δράση ενός ιδρύματος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του, όσο κανένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα, με την Λεμεσό, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, φιλανθρωπικό, αθλητικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και το οποίο κατέστη συνώνυμο με την πόλη και με τους ίδιους τους ανθρώπους της πόλης μας.
Υπέδειξε ακόμα ότι πέραν του υλικού που εκτίθεται στο χώρο του Μουσείου, υπάρχει και το αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του ΣΤΛ, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας. Αυτό το αρχειακό υλικό, πρόσθεσε, όπως και άλλο αρχειακό υλικό που μεταφέρθηκε στη Λευκωσία, αποτελούν με τη συμφωνία που υπογράψαμε, μέρος του υλικού που παραδίδεται στο Δήμο Λεμεσού για περαιτέρω αξιολόγηση και αξιοποίηση για την συμπλήρωση του Μουσείου. Παράλληλα το Μουσείο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεύρυνση του σε ένα Μουσείο της ιστορίας του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
«Το Μουσείο Ιστορίας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (ΣΤΛ) δημιουργήθηκε από τον ομώνυμο οργανισμό μέσα από τη συλλογή και αξιολόγηση μουσειακού υλικού το οποίο προήλθε εξολοκλήρου από το Ιστορικό Αρχείο της Εταιρείας, μια εργασία που διήρκεσε 10 χρόνια, από το 2008-2018. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του, αφού είναι το μόνο μουσείο οικονομικής ιστορίας στη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Λεμεσού, δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί σε όσους συνέβαλαν το 1946 στη δημιουργία του ΣΤΛ, αναφέροντας ονομαστικά στους ιδρυτές του, 26 άνδρες και μια γυναίκα. Είπε χαρακτηριστικά: «Το Ταμιευτήριο “έκτισε” κυριολεκτικά τη Λεμεσό. Διακρίθηκε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του για την κοινωνική του προσφορά. Στήριξε και χρηματοδότησε φορείς, θεσμούς, σωματεία και εκδηλώσεις, τον Δήμο Λεμεσού και τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού και υπήρξε ο κύριος χορηγός των μεγάλων παραδοσιακών γιορτών της πόλης, που οργανώνει ο Δήμος Λεμεσού. Για 71 ολόκληρα χρόνια υπήρξε αναπόσπαστο και υποδειγματικό στοιχείο της ύπαρξης και της δράσης του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο».
Στην εκδήλωση ο δήμαρχος ευχαρίστησες ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρο Παπαδόπουλο οι καταλυτικές παρεμβάσεις του οποίου, που είχαν ελατήριο την αγάπη του για τη Λεμεσό, οδήγησαν στην αίσια κατάληξη της συμφωνίας. Επίσης, συμβολικά, επέδωσε ειδικές πλακέτες στις οικογένειες των δύο δημιουργών του ΣΤΛ, Αντώνη Λουκαΐδη και Παναγιώτη Σύκα, και στην οικογένεια της μοναδικής επιζούσας στην Κύπρο, και μοναδικής γυναίκας από τα 27 ιδρυτικά μέλη του ΣΤΛ, Ελευθερίας Γεωργιάδου.
Ο Νίκος Νικολαΐδης ευχαρίστησε ακόμα εκ μέρους του Δήμου τον Νέαρχο Ιωάννου, τελευταίο Γενικό Διευθυντή του ΣΤΛ, ο οποίος είχε και την ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου, αποσκοπώντας στην τεκμηρίωση της ίδρυσης και λειτουργίας ενός πολύ σημαντικού θεσμού για την πόλη μας, αλλά και για την πατρίδα μας ολόκληρη καθώς και τον δημιουργό του Μουσείου, Ερευνητή – Ιστορικό Τέχνης Λούκα Γρηγοριάδη.
Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΚΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του Ταμιευτηρίου στην ανάπτυξη της Λεμεσού καθώς και στην άλλη πολύπλευρη του προσφορά στα κοινωνικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά και αθλητικά δρώμενα της πόλης.
«Για τη διατήρηση της ιστορίας του Ταμιευτηρίου, με προθυμία αποδεχθήκαμε το αίτημα του Δημάρχου Λεμεσού για παραχώρηση της άδειας χρήσης του Μουσείου και του σχετικού αρχειακού υλικού στο Δήμο Λεμεσού. Μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας συζητήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους και κανονισμούς, ούτως ώστε να γίνει η παράδοση του Μουσείου και του σχετικού αρχειακού υλικού νομότυπα».
Ευχαρίστησε ακόμα τον Δήμαρχο κ. Νίκο Νικολαΐδη τόσο για την πρωτοβουλία του να αναλάβει ο Δήμος Λεμεσού το Μουσείο ώστε να μην χαθούν οι μνήμες και να παραμείνει η ιστορία για τις επόμενες γενιές, καθώς και για το αμείωτο ενδιαφέρον που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια των διεργασιών. Επίσης, ο ίδιος ευχαρίστησε την εκτελεστική ομάδα της ΚΕΔΙΠΕΣ που συνέβαλλε σε αυτήν την προσπάθεια.
Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, δήλωσε ότι παραχωρεί στο Μουσείο, το βιβλιάριο καταθέσεων του παππού του Λάμπρου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι ο παππούς μου θα ένοιωθε μεγάλη τιμή το βιβλιάριο του να εμπλούτιζε το αρχειακό υλικό του Μουσείου».
Στη δική του ομιλία ο γενικός διευθυντής της ΣΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου, τόνισε το γεγονός ότι το Συνεργατικό κίνημα υπήρξε πάντοτε ανθρωποκεντρικό και η κοινωνική συνεισφορά του καθοριστική για τον τόπο. Όσον αφορά το Μουσείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δήμος Λεμεσού θα το καταστήσει ακόμα ένα σημείο αναφοράς για τη πόλη, διατηρώντας τις μνήμες για τον Συνεργατισμό άσβεστες για τις επόμενες γενιές.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου.