To Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) για το 2024 απονέμεται στον σκηνογράφο, ενδυματολόγο και εικαστικό Άντη Παρτζίλη, τιμώντας την πλούσια και ευδοκιμούσα καλλιτεχνική του πορεία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΘΟΚ ο Άντης Παρτζίλης είναι δημιουργός με όραμα και βαθιά αφοσίωση που «ανέδειξε την εικαστική διάσταση του θεάτρου για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, με το πολυσχιδές και πολυβραβευμένο έργο του να αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών/ιδων και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του θεατρικού τοπίου στην Κύπρο».

Ο ΘΟΚ συνεχίζει αναφέροντας ότι «η καλλιτεχνική ματιά του Άντη Παρτζίλη ανανέωσε ριζικά την αισθητική των θεατρικών παραγωγών, εισάγοντας μια λιτή και αφαιρετική προσέγγιση, κατά την οποία η εικαστική σύλληψη συνδυαζόταν με τη γλυπτική αποτύπωση του χώρου, δημιουργώντας σκηνικά που λειτουργούσαν ως ζωντανά έργα τέχνης».

Προστίθεται ότι «με καινοτομία και τόλμη, έκανε τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία να αφηγούνται ιστορίες, δίνοντας στα υλικά, τις υφές και τις μορφές έναν ουσιαστικό δραματουργικό ρόλο, ενώ ανέδειξε στοιχεία βιομηχανικού ύφους, αδρές υφές και συμβολικές δομές, μεταμορφώνοντας τη σκηνική εμπειρία».

Όπως αναφέρει ο ΘΟΚ «το πολύπλευρο έργο του Άντη Παρτζίλη αποτελεί θεμελιώδη λίθο της θεατρικής ιστορίας της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την αξία της φετινής του βράβευσης με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ».

Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Το βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς «απονέμεται στο σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Αραούζο, o οποίος ξεχώρισε κατά το υπό κρίση έτος για τις επιτυχημένες παραγωγές της Alpha Square, «Η τελευταία συνεδρία του Φρόιντ» του Mark St. Germain και «Το λιοντάρι του χειμώνα» του James Goldman, καθώς επίσης και για τα σκηνοθετημένα αναλόγια «Μια άλλη πατρίδα» του Julian Mitchell και «Το άγνωστο αριστούργημα» του Honore De Balzac.

Όπως αναφέρει ο ΘΟΚ, ο Ανδρέας Αραούζος είναι «τολμηρός και πολυπράγμων δημιουργός, πειραματίζεται τόσο με τη διασκευή και θεατρική απόδοση κινηματογραφικών και λογοτεχνικών έργων, όσο και με την υπέρβαση των ορίων και περιορισμών του συμβατικού θεατρικού χώρου».

Επίσης, «η σκηνοθετική προσέγγιση του Ανδρέα Αραούζου χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, σχολαστικότητα και βαθιά μελέτη των χαρακτήρων, τους οποίους επανατοποθετεί στο επίκεντρο της θεατρικής εμπειρίας-μια προσέγγιση απογυμνωμένη από περιττά σκηνογραφικά στοιχεία και κινήσεις εντυπωσιασμού, η οποία εστιάζει στις δυνατές ερμηνείες».

Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους/τις δημιουργούς Έλενα Αντωνίου (Χορογράφος-Κινησιολόγος, Περφόρμερ), Έλενα Καλλινίκου (Ηθοποιός), Πάνο Μακρή (Ηθοποιός).

Το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς «απονέμεται στη σκηνογράφο, ενδυματολόγο και σκηνοθέτρια Σοφία Μαυρομιχάλη για την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της προσέγγιση, που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, καινοτομία και ευαισθησία».

Όπως αναφέρει ο ΘΟΚ «με τη ματιά της, έχει διαμορφώσει μια φρέσκια και ιδιαίτερη αισθητική σε παραστάσεις που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία και τη δυναμική τους ενώ για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε για τη συμβολή της σε τρεις σημαντικές παραγωγές: Γραμμή 112 βασισμένο στη δανέζικη ταινία «The Guilty», σε δραματουργία και σκηνοθεσία Χριστόδουλου Ανδρέου (Θεατρική Ομάδα Unmuted), αναλαμβάνοντας τη σκηνογραφία και τα κοστούμια, Μια Ιστορία Αγάπης του Αλέξις Μιχαλίκ, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου (ΘΟΚ), με την επιμέλεια την ενδυματολογία, και «Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ (AUDERE PRODUCTIONS), μοιραζόμενη με την Άντρη Ηρακλέους τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου, ενώ επιμελήθηκε τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία.

Το βραβείο συνοδεύεται από πρόταση συνεργασίας με τον ΘΟΚ και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνει τους δημιουργούς Χριστόδουλο Ανδρέου (Σκηνοθέτης), Μιχάλη Καζάκα (Ηθοποιός) και Ήβη Χατζηβασιλείου (Χορογράφος-Κινησιολόγος).

Σημειώνεται ότι την Κριτική Επιτροπή Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2024 αποτέλεσαν οι Παντελής Βουτουρής, Πρόεδρος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ και μέλη τους Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ, Ευαγόρας Βανέζης, Επιμελητής, Θεωρητικός Τέχνης, Άντρη Ευμήδου, Θεατρολόγος, Hθοποιός και Μάριος Ψαράς Ακαδημαϊκός Κινηματογράφου, Πολιτιστικός Λειτουργός-Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Θέατρο ΘΟΚ στις 27 Μαρτίου 2025, ημερομηνία που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ