Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε σήμερα ότι κύριος στόχος των χαλαρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται οι αποφάσεις, είναι ο έγκαιρος έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και με το μέτρο test to stay.
Όπως εξήγησε αναλόγως των αποτελεσμάτων και της επιδημιολογικής εικόνας υπάρχουν σχεδιασμοί για επέκταση του μέτρου σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Αναφερόμενος στις υπεραγορές είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο έλεγχος των πελατών στην είσοδο να γίνεται με τοποθέτηση ειδικών μηχανών.
Είπε επίσης ότι το πρωτόκολλο με το οποίο θα επιτρέπεται ο χορός στα μουσικοχορευτικά κέντρα θα είναι αυστηρό, για να μην δημιουργηθούν ξανά αλυσίδες μετάδοσης στους χώρους αυτούς.
Επίσης διευκρίνισε ότι η διενέργεια rapid test για παιδιά μικρότερης ηλικίας, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται μόνο στα νηπιαγωγεία ή στα σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης. Τόνισε ότι θα μπορεί να γίνεται και σε φαρμακεία ή σε χημεία.
Πάντως οι οργανωμένοι γονείς των νηπιαγωγείων έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με την απόφαση να υποβάλλονται σε rapid test μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά τους.
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Γιάννος Ιωάννου σε σημερινές του δηλώσεις, τόνισε ότι τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών, δύσκολα αποδέχονται τη διενέργεια ελέγχου από τρίτους.
Ζήτησε ο έλεγχος αυτός να γίνεται από τους γονείς δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα. Σημείωσε επίσης ότι θα θέσουν το θέμα στη συνάντηση που θα έχουν με τον Υπουργό Υγείας.
Στο μεταξύ ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης σε σημερινές του δηλώσεις για τις χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν χτες, τις απέδωσε στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και ειδικότερα τη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.
Ανέφερε ότι λήφθηκε υπόψην και το ότι η παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει επικρατήσει στο 97%, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση.
Για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης εξαιτίας των χαλαρώσεων, είπε ότι σε άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει υπερβολικά τα μέτρα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι ιδιαίτερη αύξηση στις νοσηλείες.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου.
Ο κύριος Καραγιάννης είπε ότι προκαλεί προβληματισμό το ότι καταγράφονται διαρκώς κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και τόνισε την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Επί τούτου πρόσθεσε, θα ληφθούν αποφάσεις από την Εμβολιαστική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.