Στο πλαίσιο της σεισμικότητας της περιοχής μας εντάσσεται η νέα σεισμική δόνηση στις 2:34 τα ξημερώματα στην επαρχία Πάφου μεγέθους 4 βαθμών στη κλίμακα ρίχτερ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μετασεισμική δραστηριότητα και συγκεκριμένα έξι μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 2,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Επεσήμανε επίσης πως η μετασεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται.
Ο σεισμός, είπε, εκδηλώθηκε στην περιοχή μεταξύ της ζώνης με τα ρήγματα από την περιοχή Αργάκας στην Καναβιού και του ρήγματος Φοινιού.
Πρόσθεσε ωστόσο πως στην ευρύτερη περιοχή ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαν ιστορικά ήταν αυτός του 1953 μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στο Στρουμπί που ήταν καταστρεπτικός.
Ανέφερε ακόμη πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 30 σεισμοί πάνω από 4,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και 5 σεισμικές δονήσεις πάνω από 5,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ακόμη πως στην εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ενόργανες καταγραφές επομένως μπορεί να έχουν προκύψει λάθη σε σχέση με τα επίκεντρα και τα μεγέθη των σεισμών αυτών.
Η νέα σεισμική δόνηση, συνέχισε, εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικότητας της περιοχής μας, προσθέτοντας πως καθημερινά καταγράφονται από το σεισμολογικό δίκτυο σεισμοί, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν αυτοί που είναι ασθητοί αλλά δεν είναι καταστροφικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 2.34 τα ξημερώματα και το επίκεντρο της ήταν 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου (ευρύτερη περιοχή Αγίου Ιωάννη της Πάφου) με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε ολόκληρη την Κύπρο και ιδιαίτερα αισθητός στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.
Επίσης σημείωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.