Την σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο καταγράφει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, και οποίος καλύπτεται πλέον σχεδόν στην ολότητά του από περιοχές στην «κόκκινη» ή στη «βαθιά κόκκινη».
Η Κύπρος παραμένει για ακόμα μια εβδομάδα στην κόκκινη κατηγορία.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, μόνο ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, καθώς και η Μάλτα και σημαντικό μέρος της Ιταλίας, παραμένουν στην πορτοκαλί ζώνη.
Στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.
Δύο μόνο περιφέρειες της Πολωνίας παραμένουν στην κόκκινη κατηγορία, με την επιδημιολογική κατάσταση να είναι σοβαρότερη στην υπόλοιπη χώρα.
Η νότια και ανατολική Γερμανία βρίσκεται στη βαθιά κόκκινη ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία.
Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία (σχετική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), η Βουλγαρία (όπου η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στα δυτικά και στα βορειοανατολικά), η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Νορβηγία (όπου κάποιες περιοχές είναι σε χειρότερη κατάσταση).
Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκεται και η Γαλλία και η Ισπανία καθώς και η Σουηδία.
Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατoίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.