Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα σχέδιο απόφασης για άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων των 22 ΠΕΠ με τα «κόκκινα» δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό, που περιλαμβάνονται στην σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκαν 41 βουλευτές, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκε εναντίον, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.
Τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής. Ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον αυτά τα ΠΕΠ έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον πρώην Συνεργατισμό, ούτε αποδίδεται κατά ανάγκη ανάρμοστη συμπεριφορά.
Από το σύνολο των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων οι έξι είναι βουλευτές, οι 10 πρώην βουλευτές, δύο διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, τρεις πρώην υπουργοί και ένας νυν κρατικός αξιωματούχος.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και συνδεδεμένες εταιρείες με τα 22 ΠΕΠ.
Επί προσωπικού μίλησαν αιτιολογώντας τη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έτυχαν καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης, οι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου, Πανίκος Λεωνίδου, Σκεύη Κουκουμά και Ζαχαρίας Κουλίας.
“Ο λαϊκισμός εξέθρεψε το αίσθημα απαξίωσης αρκετές φορές”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. “Δεν υποδηλοί η δημοσιοποίηση ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν διαπράξει κάτι μεμπτό, όπως αναφέρει στην έκθεσή του Γενικός Ελεγκτής’, είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι η Βουλή με την απόφασή της υποτάσσεται στον λαϊκισμό και αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, θα διαπομπεύονται άνθρωποι απλώς για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη. Αναφέρθηκε και αυτός στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή στα οποία αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα ΠΕΠ έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Στελέχη του ΑΚΕΛ είναι στη λίστα, όπως αποκάλυψε. Ο Πάμπης Κυρίτσης είναι στη λίστα για δάνειο της ΠΕΟ στο οποίο χαρίστηκαν οι τόκοι υπερημερίας και για δάνειο της συζύγου του, για το οποίο θα δώσει εξηγήσεις. Η Σκεύη Κουκουμά είναι στη λίστα για γνωστή υπόθεση για την οποία δόθηκαν απαντήσεις. Η Σωτηρούλα Χαλαράμπους, είπε, είναι στη λίστα για δάνειο 5 χιλ. ευρώ, για το οποίο έγινε αναδιάρθρωση. Ο Γιαννάκης Θωμά είναι στη λίστα για δάνειο του γιου του που είναι πλήρως εξυπηρετούμενο.
Το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης, αλλά συνεχίζει να ζητά δημοσιοποίηση όλων των ατόμων, φυσικών και νομικών προσώπων, που το 2013, την περίοδο του «κουρέματος», έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό, ανέφερε η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε δάνειο εταιρείας στην οποία ο ίδιος είχε συμφέροντα για το οποίο γίνεται λόγος σε δήθεν διαγραφή, όπως είπε, και ανέφερε ότι θα ξεκαθαριστεί το συντομότερο.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι γίνεται ένα μικρό και ατελές βήμα προς τη διαφάνεια, γιατί δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έγινε κάτι μεμπτό από τα ΠΕΠ.
“Η Ελεγκτική Υπηρεσία έμεινε στη μέση της προσπάθειας, κάτι που πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή”, ανέφερε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο οίκο για διερεύνηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, της λίστας Γιωρκάτζη αλλά και της λίστας Σταυρινάκη οποία, όπως είπε, δημοσιεύτηκε μερικώς και βρίσκεται στα γραφεία της Κεντρική Τράπεζας.
“Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και να λάβει αποφάσεις με όλα τα δεδομένα”, ανέφερε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.
Δημοσιοποίηση της λίστας ζήτησε ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούτας.