Την προδικαστική ένσταση, που κατέθεσε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο αίτημα για παύση του από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, για ανάρμοστη συμπεριφορά, εξέτασε σήμερα το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η όλη διαδικασία άρχισε στις 9 και 30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Συμβουλίου να ανακοινώνει ότι η απόφαση για το κατά πόσο θα γίνει δεκτή η όχι η ένσταση, θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Ιουνίου στις 9 και 30 το πρωί.

Νωρίτερα πρώτος αγόρευσε ο Τζο Τριανταφυλλίδης, δικηγόρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο δικηγόρος αμφισβήτησε κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να καταχωρήσει αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, πως ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας απολύονται κάτω από τους ίδιους όρους που απολύονται και οι δικαστές, είπε. Μαζί με αυτά τα άτομα υπάρχουν ακόμα 28 που το Σύνταγμα αναφέρει πως απολύονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, και άλλοι.

Τονίζοντας ότι το Σύνταγμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ο κ. Τζο Τριανταφυλλίδης είπε ότι το λεκτικό που χρησιμοποιείται σε αυτό είναι πανομοιότυπο και οι δύο θεσμοί είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και ιεραρχικά ομόβαθμοι.

Αναφέρθηκε ακόμα στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, την οποία χειρίστηκε ο ίδιος όπως είπε, σημειώνοντας ότι ο Εισαγγελέας, κατέθεσε αίτημα για παύση του Βοηθού του για ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς ήταν προϊστάμενος του.
Ο μόνος που έχει το δικαίωμα απόλυσης του οποιουδήποτε θεσμικού αξιωματούχου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος τον διόρισε, επισήμανε ο δικηγόρος και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι σχέσεις του με τον Ελεγκτή είναι εξαιρετικές και κάνει εξαιρετική δουλειά.

Σε σχέση με το άρθρο 113 που επικαλείται ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένο επειδή αφορά μόνο ποινικές υποθέσεις. Αλίμονο μας, εάν το δημόσιο συμφέρον ήταν πανάκεια για να δίνουμε εξουσίες και αρμοδιότητες στον Εισαγγελέα που δεν ορίζονται από το σύνταγμα, κατέληξε ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή.

Στην δική του αγόρευση ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργος Βαλιαντής επισήμανε ότι παρατέθηκαν αποσπασματικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία εντυπώσεων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ότι ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε πάρει τη συγκατάθεση του τότε Προέδρου. Το απόσπασμα της απόφασης είναι δεσμευτικό, είπε, και ξεκάθαρα τονίστηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος γιατί είναι ο προασπιστής της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος.

Επικαλέστηκε τα άρθρα 112 και 113 του Συντάγματος τα οποία δίνουν ύψιστο κύρος στο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Καταδεικνύουν, ανέφερε, πως ο νομοθέτης αν μη τι άλλο έχει πλήρη εμπιστοσύνη και περιβάλλει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα με τον δέοντα σεβασμό. Ο κ. Βαλιαντής τόνισε ότι με βάση τα άρθρα, δίνονται ευρύτατες εξουσίες στον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.