Την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ανέλθει στα 830 ευρώ, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως είπε, πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 50 ευρώ, η οποία «θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».
«Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Κάνοντας λόγο για μια καλά μελετημένη απόφαση, σημείωσε ότι η τρέχουσα αύξηση του κατώτατου ανακουφίζει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θίγει «τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων».
«Επειδή άκουσα χθες να γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να επισημάνουμε ότι το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση», σημείωσε.
«Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι.
Ευρύτερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι «οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη».
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι μίλησε «με ειλικρίνεια, από καρδιάς», ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές». Στην ίδια κατεύθυνση, επανέλαβε τις αιτιάσεις ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο και ότι «αγκαλιάζεται» με εξωθεσμικά κέντρα.
Πηγή: ΚΥΠΕ