Μαραθώνια ήταν η ψεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία ψηφίστηκαν αρκετοί σημαντικοί νόμοι.
Η συνεδρία άρχισε το χθες απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 2 και 30 τα ξημερώματα, με τους παλαιότερους βουλευτές να κάνουν λόγο για ρεκόρ διάρκειας της Ολομέλειας.
Μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία ανέβηκαν οι τόνοι, ψηφίστηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος και αφορά την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο Μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών. Για το θέμα που εκκρεμούσε από το 2017, αποσύρθηκαν όλες οι σχετικές προτάσεις νόμου των κομμάτων.
Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια για επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες, στους πεντέμισι μήνες δηλαδή, για το πρώτο παιδί. Το μέτρο αυτό, θα ισχύσει από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου και για μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας.
Στον νόμο εμπίπτει ο τοκετός και η γέννηση μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ σε περιπτώσεις υιοθεσίας πρώτου παιδιού η άδεια αυξάνεται από τις 16 στις 20 εβδομάδες. Επίσης, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού η άδεια αυξάνεται από τις έξι εβδομάδες στις οκτώ επιπλέον εβδομάδες. Ικανοποίηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από περίπου 5000 γυναίκες ετησίως .
Ψηφίστηκε επίσης η παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι 31 Μαρτίου, αλλά και προτάσεις νόμου βουλευτών που σχετίζονται με την εφαρμογή σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους».
Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2024 ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά περίπου 100 εκατομμύρια.
Ομόφωνα ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2024 με τους περισσότερους βουλευτές να κάνουν λόγο για βελτίωση του τομέα της υγείας μέσω του ΓΕΣΥ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσιάζει για την φετινή χρονιά πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Ψηφίστηκε επίσης η δημιουργία του νέου Υφυπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο θα συστεγάσει διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Τέλος, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζονται κάποια ελάχιστα κριτήρια πρόσληψης των συμβούλων και συνεργατών στο Προεδρικό, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, κάτι που σημαίνει ότι θα τερματιστούν άμεσα οι συμβάσεις τεσσάρων προσώπων που δεν διαθέτουν πτυχίο.