Σε μια από κάθε άποψη ιστορική διαδικασία για τα δικαστικά δρώμενα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που συνεδριάζει ως Συμβούλιο, σχετικά με αίτημα του Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η δίκη που διεξάγεται σε έντονο ύφος, σε μια κατάμεστη αίθουσα και στην παρουσία προσωπικοτήτων του δικηγορικού κόσμου. Η διαδικασία άρχισε με τις εναρκτήριες δηλώσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, ενώ κατατέθηκαν 74 έγγραφα και σήμερα άλλα 53.

Ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα, Ντίνος Καλλής, ανέφερε ότι ο πελάτης του αποφάσισε μετά από σοβαρό προβληματισμό να προχωρήσει σε αίτηση λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, κρίνοντας δυστυχώς πως δεν υπήρχε πλέον διέξοδος.

Ο Ελεγκτής όπως είπε ο κ. Καλλής, έχει ορκιστεί να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και να μην παραφέρεται από λαϊκισμούς και να παρουσιάζει συμπεράσματα δημοσκοπήσεων και δημοσιεύματα και να προβαίνει σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια.

Ο κ. Καλλής είπε ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής καταγγέλλει ότι γίνονται εκ των προτέρων πράξεις διαφθοράς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια υπόσκαψης της δουλειάς της Νομικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή Τζο Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι μέσα από την μαρτυρία του Γιώργου Σαββίδη φαίνεται ότι οι διαφορές μεταξύ τους χρονολογούνται.

Και οι δύο διάδικοι προέβησαν σε διάφορες δηλώσεις κάποτε έντονες, πρόσθεσε, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο Γενικός Εισαγγελέας σε συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, χαρακτήρισε τον Ελεγκτή ως αλαζόνα και ανέντιμο. Δεν θεωρήσαμε τις δηλώσεις αυτές ως ανάρμοστη συμπεριφορά γιατί ήταν μια προσπάθεια του Εισαγγελέα, να προστατεύσει το κύρος του θεσμού τον οποίο υπηρετεί, είπε.

Ακολούθησε η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα από τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή. Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που υπάρχει η διαφωνία, είναι διότι, ο Εισαγγελέας ερμηνεύει τις εξουσίες του Ελεγκτή κατά τρόπο περιοριστικό, ενώ με βάση το νομοθετικό συνταγματικό πλαίσιο, αυτή η αντιμετώπιση είναι λανθασμένη.

Ο κ. Κληρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις υποθέσεις των χρυσών διαβατηρίων σημειώνοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής στις 31 Αυγούστου 2020 ξεκίνησε τον έλεγχο. Η Υπηρεσία του πήγε στον ΥΠΕΣ και παρέλαβε πέντε φακέλους και άλλο υλικό, ακολούθησε γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία ότι δεν έπρεπε να δοθούν άλλα στοιχεία.

Ο Εισαγγελέας απάντησε ότι εκείνο που έχει σημασία, είναι το ότι στις 3 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό ζήτησε να γίνει Ερευνητική Επιτροπή για το θέμα η οποία ήταν και η σωστή απόφαση. Επανέλαβε πολλές φορές ότι έκρινε πως ήταν σωστό να μην τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες.

Ο κ. Κληρίδης υπέδειξε ωστόσο, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επενέβη αφού ξεκίνησε ο έλεγχος και πως το τι συμφωνήθηκε ήταν μήνες μετά, ενώ ο Ελεγκτής αναγκάστηκε να αποταθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων INTOSAI.

Στην συνέχεια ο Χρήστος Κληρίδης αναφέρθηκε σε δύο γνωματεύσεις προκατόχων του Γενικού Εισαγγελέα του Πέτρου και του Κώστα Κληρίδη στις οποίες αναφέρεται ότι εναπόκειται στην κρίση του Γενικού Ελεγκτή η άσκηση του ελέγχου, με τον Γιώργο Σαββίδη να απαντά ότι δεν ότι το δικαίωμα του δεν μπορεί να είναι αυθαίρετο και πως και ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος έχει δικαίωμα να τον συμβουλεύσει.