
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα πρέπει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και πρόσθεσε ότι πιθανόν να είναι απαραίτητες δευτερεύουσες κυρώσεις ως απάντηση.
«Δεν υπήρχε λόγος να ρίχνει ο Πούτιν πυραύλους σε περιοχές αμάχων και σε πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο. Με ‘παίζει’ και αυτό μήπως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, “Τραπεζικά” ή με “Δευτερεύουσες Κυρώσεις”; Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν”, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, επανέλαβε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για συνομιλίες με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις κατά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Γουίτκοφ είχε χθες Παρασκευή συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα που διήρκεσε τρεις ώρες για να συζητήσουν για το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ο Τραμπ είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» παρά την εμφανή διαφορά στις θέσεις τους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι είχε μια «πολύ θετική» συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία και ότι η αποκαλούμενη «Συμμαχία των Προθύμων» υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε αυτό να επιτευχθεί, αλλά και για μια ειρήνη διαρκείας.
«Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια εκεχειρία άνευ όρων. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μου το επανέλαβε σήμερα. Θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να καταστεί αυτό δυνατό», έγραψε ο Μακρόν.
Παράλληλα, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αναμένει από τη Ρωσία σαφείς ενδείξεις της προθυμίας της να επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως ανάφερε σε ανακοίνωσή της η ίδια έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Ρώμη.
Η Μελόνι, η οποία συναντήθηκε με τον Ζελένσκι μετά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, τόνισε «την επείγουσα ανάγκη για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία καθώς και την ανάγκη για μια σαφή ένδειξη από τη Μόσχα ότι θα προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία».
Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP