*Φωτογραφία αρχείου

Μετά από απόφαση του Κλαδικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των απεργιακών κινήσεων που προηγήθηκαν στις 16/12/21 από τις 7:30-9:30 και κατόπιν έγκρισης του ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, το Κλαδικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών ανακοινώνει στάση εργασίας  των μελών του για μια σχολική εβδομάδα από τις 14/02/22 μέχρι και τις 18/02/22.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τα Νηπιαγωγεία, τα σχολεία Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης η απεργία θα γίνει την Δευτέρα 14/02, Τρίτη 15/02, Τετάρτη 16/02, Πέμπτη 17/02 και Παρασκευή 18/02 από τις 12:25-13:05.

Για τα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, λόγω του ότι η Πέμπτη 17/02 έχει οριστεί ως ημέρα εκπαιδευτικού, το πρόγραμμα της απεργίας διαφοροποιείται ως εξής: απεργία θα γίνει την Δευτέρα 14/02, Τρίτη 15/02, Τετάρτη 16/02 και Παρασκευή 18/02 από τις 12:50-13:35. Την Πέμπτη 17/02 η απεργία θα είναι ολοήμερη, προστίθεται.
 
“Η διαχείριση του COVID-19, από την εκτελεστική και άλλες εξουσίες, έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα.  Στα σχολεία όλων των βαθμίδων, επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας, καχυποψίας και ανασφάλειας λόγω του φόβου που καλλιεργείται συστηματικά αλλά και λόγω των αυθαίρετων μέτρων που συνέχεια κλιμακώνονται” αναφέρεται.
 
Τα μέτρα, συνεχίζει η συντεχνία “καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και προωθούν τις διακρίσεις και τον εκφοβισμό, δεύτερον στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και κατά συνέπεια καταστρατηγούν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Απαρχή κάθε μαθησιακής διαδικασίας είναι η ανθρώπινη επικοινωνία όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτήν, η οποία καταργείται από τη συνεχή παράταση και κλιμάκωση των μέτρων.”
 
“Αποστάσεις, μάσκες, συνεχή τεστ, safe pass, σκανάρισμα, μετατροπή των εκπαιδευτικών σε αστυνομικούς, νοσηλευτές, γιατρούς και «ειδικούς», βομβαρδισμός με αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις για τον COVID-19, σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, έλλειψη ενδιαφέροντος από αντικαταστάτες λόγω των συνθηκών εργασίας, ετσιθελική εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ διεξαγωγή, μέσα σε αυτή την παράνοια, των εξετάσεων τετραμήνου, κατάργηση των γιορτών, των ενδοσχολικών δράσεων και των εκπαιδευτικών εκδρομών, πλήρης αποκοπή του γονέα από τον εκπαιδευτικό χώρο, ελλιπής και ανεπαρκής ενημέρωση των γονιών για την πρόοδο του παιδιού τους, ανάληψη ρόλου εκπαιδευτικού από τον γονιό με λανθασμένες αντιπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, έχουν επιφέρει ρήξη και ανισορροπία στην επικοινωνία  μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και κηδεμόνων” προστίθεται.
 
Αναφερόμενη στο “test to stay”, η συντεχνία κάνε λογο για “ένα ακόμα αυθαίρετο και προκλητικό μέτρο που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, μεταφέρει διφορούμενα μηνύματα και μπερδεύει τα παιδιά”.

Όπως λέει, το μέτρο “παραβιάζει τον προσωπικό χώρο των παιδιών και έχει επίπτωση τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική τους υγεία αφού υποβάλλονται σε μια διαδικασία συχνή, ψυχοφθόρα και ηθικά αμφισβητούμενη”.

“Και όλα αυτά ενώ ο φάκελος της υπόθεσης, για την ύπαρξη οξειδίου του αιθυλενίου σε συγκεκριμένη παρτίδα στειλεών (μπατονετών) για rapid test, έχει παραδοθεί από τους ανακριτές της αστυνομίας στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένεται το πόρισμα” λέει.

Αναφέρει ότι εφόσον είναι διεθνώς αποδεκτό ότι η μετάλλαξη Omicron είναι πιο ήπια με αισθητά μειωμένες νοσηλείες η αποκλιμάκωση των μέτρων θα έπρεπε ήδη να έχει τροχιοδρομηθεί στα σχολεία. “Αυτά τα αναποτελεσματικά μέτρα καθώς και η αποτυχία δημιουργίας του πολυπόθητου τείχους ανοσίας αλλά και τα ατοπήματα και οι ψευδείς ειδήσεις που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας (όπως η γελοία και ανυπόστατη, όπως διαφάνηκε σε διάστημα μερικών ημερών, τοποθέτηση Κύπριου επιστήμονα για την ανύπαρκτη μετάλλαξη Deltacron) έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την συμβουλευτική επιτροπή, προς τους «ειδικούς», προς τα αρμόδια υπουργεία, σπείρουν τον πανικό στην κοινωνία και καταρρακώνουν  την ηθική, ψυχική και νοητική υγεία των παιδιών”.
 
Λέει ακόμη ότι αρκετές είναι  οι χώρες που οδεύουν προς πλήρη άρση των μέτρων, καθώς Σουηδία και Βρετανία αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ζει «ελεύθερα»
 
Με αφορμή την συζήτηση για πιθανή αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στα νηπιαγωγεία, η συντεχνία αναφέρει ότι είναι κάθετα εναντίον.

Στα αιτήματα της συνετχνίας περιλαμβάνεται η πλήρη άρση των μέτρων στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στην κοινωνία γενικότερα, επαναφορά της ανθρώπινης και κοινωνικής διάστασης του σχολείου καθώς και της συνεργασίας μέσα στα σχολεία μας, παροχή ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών στους αντικαταστάτες ώστε να δηλώνουν ενδιαφέρον στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται και άμεση κατάργηση του “test to stay” και γενικά του rapid test μιας και ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.
 
“Τασσόμαστε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, των παιδιών και γενικότερα της κοινωνίας. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής και της σωστής ενημέρωσης” καταλήγει η Ισότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ