Μαζί με το τρέξιμο, το διάβασμα και τις υποχρεώσεις, από Σεπτέμβρη και μετά οι μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης φορτώνονται ακόμα ένα βάρος, αυτό της σχολικής τσάντας.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως σε κάθε γονιό εκεί έξω θα έχει τύχει τουλάχιστον μία φορά να κουβαλήσει την τσάντα του παιδιού του και να διαπιστώσει ότι αυτή μοιάζει να είναι φορτωμένη με πέτρες.

Τελικά ποιο είναι το ενδεικνυόμενο βάρος με βάση και τα διεθνή πρότυπα υγείας για μία σχολική τσάντα;

Αυτό καταρχάς να πούμε πως εξαρτάται από το σωματικό βάρος του παιδιού. Ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με μια κατευθυντήρια γραμμή για το βάρος των σχολικών τσαντών, αφού κάποιες χώρες συνιστούν το 10% ως ανώτατο όριο και άλλες το 15% του σωματικού βάρους του παιδιού.

Μία ιρλανδική έκθεση, αναφέρει ότι το 10% του σωματικού βάρους των μαθητών είναι ένα λογικό όριο βάρους για τη σχολική τους τσάντα. Το ίδιο όριο του 10% συνιστάται και από την Ευρώπη, αλλά και από το Συμβούλιο Προαγωγής Υγείας της Σιγκαπούρης . Σε μια ανασκόπηση της καναδικής βιβλιογραφίας το 2004, συνήχθη το συμπέρασμα ότι ένα αποδεκτό όριο μπορεί να θεωρηθεί το 10-15% του σωματικού βάρους του μαθητή, ενώ η ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Εργοθεραπευτών καθόρισε το όριο στο 15%.

Με βάση τα παραπάνω κι αν στηριχτούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θέλουν τη σχολική τσάντα να μην ξεπερνά σε βάρος το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού που την κουβαλάει, θα πρέπει ένα παιδί για παράδειγμα της 1ης Γυμνασίου το οποίο ζυγίζει 45 κιλά, να κουβαλά σχολική τσάντα όχι βαρύτερη των 4,5 κιλών.

Αντίστοιχα, ένα παιδί 5ης Δημοτικού με σωματικό βάρος 30 κιλά, θα πρέπει να έχει στην πλάτη του τσάντα, όχι βαρύτερη των 3 κιλών.

Η σημασία της τήρησης των ορίων σε σχέση με το βάρος που τοποθετεί ένας μαθητής στην πλάτη του καθημερινά, είναι μεγάλη, αφού σύμφωνα και με έρευνα που διεξήχθη το 2016 ανάμεσα σε 2567  παιδιά στην πόλη Αλ Αχσά της Σαουδικής Αραβίας, το 72.46% μετέφερε στο σχολείο τσάντα με μεγαλύτερο από το ενδεικνυόμενο βάρος, με το 42% των μαθητών αυτών, να παραπονιόταν για συνεχείς πόνους στην πλάτη.

Οι βαριές σχολικές τσάντες σύμφωνα με διεθνείς μελέτες μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, μυϊκή καταπόνηση, πόνο στην πλάτη, κακή στάση σώματος, πόνο στην αυχενική οσφυϊκή μοίρα και παραμόρφωση των φυσικών καμπυλών της σπονδυλικής στήλης. Μια βαριά σχολική τσάντα μπορεί επίσης να αποτελέσει την αιτία για αυχενικούς και οσφυϊκούς πόνους.

πηγή Alphanews