Καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου «κτίΖΩ» το οποίο αφορά στην κατεδάφιση ακατάλληλων πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς.
Συνολικά επτά οικογένειες προσφύγων αρνούνται να εγκαταλείψουν τις ετοιμόρροπες πολυκατοικίες στις οποίες διαβούν σε συνοικισμούς στην περιοχή του Στροβόλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη προχωρούν οι διαδικασίες κατεδάφισης και ανέγερσης νέων πολυκατοικιών.
Η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών Μαργαρίτα Κυριάκου δήλωσε σήμερα πως με βάση τη σχετική νομοθεσία αρμόδια για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα είναι η τοπική αρχή, εν προκειμένω ο Δήμος Στροβόλου.
Είπε ακόμα ότι υπάρχει επιλογή, η οποία είναι να αποταθεί ο δήμος στο δικαστήριο όπου θα ζητήσει την έξωση των ενοίκων με διάταγμα. Εάν εγκριθεί το διάταγμα, θα εκτελεστεί στην παρουσία μελών της Αστυνομίας.
Η κυρία Κυριάκου εξήγησε ότι οι επτά περιπτώσεις προσφύγων που δεν εγκαταλείπουν τα διαμερίσματα τους επικαλούνται κυρίως οικονομικούς λόγους. Είτε δεν μπορούν να εξεύρουν διαμέρισμα που να κοστίζει όσο το επίδομα που δίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους €600 μηνιαίως, είτε δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δανειοδότηση για την αποπληρωμή νέου σπιτιού.
Διαφορετική είναι η άποψη κάποιων ενοίκων, υπενθυμίζουμε ότι πριν από μήνες, ακροάτρια του Σταθμού μας κατήγγειλε ότι περίμενε για αρκετό καιρό αποζημίωση με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αγοράσει άλλη περιουσία.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε σήμερα ότι σε αρκετές των περιπτώσεων η ανέγερση των νέων πολυκατοικιών θα αρχίσει αμέσως μετά την επιστροφή των εργολάβων από τις θερινές διακοπές στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η κυρία Κυριάκου εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προσλάβει δικολάβο με στόχο να ξεκαθαριστούν κάποιες υποθέσεις, να εκδοθούν νέοι τίτλοι ιδιοκτησίας και να εξεταστούν περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αποβιώσει και οι δικαιούχοι δεν έχουν μεριμνήσει για να εκτελεστούν οι διαθήκες.
Σημειώνεται τέλος, ότι λόγω και άλλων τεχνικών εμποδίων που παρουσιάζονται σε κάποιες περιπτώσεις το σχέδιο Κτίζω καθυστερεί μέχρι και έξι μήνες.