Η ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου της μείζονος Λεμεσού, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου της πόλης, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επόμενων γενεών, αφού η Λεμεσός θωρακίζεται επαρκώς από φαινόμενα έντονα βροχοπτώσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.
Σε διάσκεψη Τύπου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, με αφορμή την ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της μείζονος Λεμεσού, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούσαν οι πλημμύρες στη Λεμεσό, προσθέτοντας πως «σκηνές που βλέπαμε στο παρελθόν, θεωρούμε δεν θα επαναληφθούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με την κλιματική αλλαγή».
Το αντιπλημμυρικό έργο της μείζονος Λεμεσού, πρόσθεσε, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιλογή των Συμβούλων Μηχανικών, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του, αξίας 16,2 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ, υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 μεταξύ ΣΑΛΑ και αναδόχου εργολάβου.
Οι εργασίες, συνέχισε, άρχισαν τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων και κόστους, τον Σεπτέμβριο του 2023, σημειώνοντας ότι το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Είναι με χαρά και περηφάνια που παραδίδουμε στην πόλη μας αυτό το έργο υποδομής, ένα έργο ουσίας, το οποίο προστατεύει την πόλη και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επόμενων γενεών», συμπλήρωσε ο Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την αποπεράτωση του.
Στόχος του έργου, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, ήταν να αποτρέψει τα νερά της βροχής να καταλήγουν από τις βόρειες περιοχές προς την πόλη και αυτό επιτεύχθηκε μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο περιμετρικά του αστικού ιστού, με 21 χιλιόμετρα σωληνωτών οχετών και μεγάλων διαστάσεων τετραγωνικών οχετών, που κατευθύνουν τον όγκο των ομβρίων υδάτων προς τις κοίτες ποταμών και υφιστάμενα συστήματα.
Το συγκεκριμένο έργο, υπέδειξε, περιλάμβανε τους πέντε από τους έξι Δήμους της μείζονος Λεμεσού, δηλαδή τον Δήμο Λεμεσού, Κ. Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουλόφτα, μετά την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου της μείζονος Λεμεσού και του αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου πόλης, τον περασμένο μήνα, ο ΣΑΛΑ προχωρεί με τον σχεδιασμό και υλοποίηση δύο ακόμη αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στην εκτροπή του ποταμού Αγίας Φύλας προς τον ποταμό Γαρύλλη, γνωστό ως «Πολεοδομικό έργο Ευαγόρα Λανίτη», καθώς και με λίμνη κατακράτησης στην περιοχή Αγίου Αθανασίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ