Βαθαίνει η κρίση στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ μετά τις απειλές από τον υπουργό Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, που είπε ότι θα παραιτηθεί εάν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο θα ορίζει ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντζ είπε ότι ήθελε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να συγκροτήσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, απείλησε, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, ενώ διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Η πολιτική ρήξη που έχει αφετηρία την κατεύθυνση του πολέμου έρχεται καθώς οι μάχες μαίνονται και στα δύο άκρα της Λωρίδας της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πολιορκούν την Τζαμπάλια, κοντά στην πόλη της Γάζας, έναν από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς και μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε καθαρίσει από τους μαχητές της Χαμάς.

Ο Γκάλαντ και ο Γκαντζ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του κ. Νετανιάχου στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος για να ηττηθεί η Χαμάς.

Μεταξύ άλλων, ο Γκαντζ είπε ότι όταν το Εθνικό Κόμμα εντάχθηκε στον συνασπισμό έκτακτης ανάγκης, μέρες μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, αρχικά υπήρξε συνεκτική ηγεσία και αποφεύχθηκαν τα λάθη.

Αλλά «πρόσφατα, κάτι πήγε στραβά», πρόσθεσε, αφού επαίνεσε την ενότητα που επέτρεψε στον IDF να επιτύχει στο πεδίο της μάχης και να φέρει περισσότερους από 100 ομήρους στο σπίτι. «Δεν ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις. Οι αποφάσεις ηγεσίας που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η νίκη δεν έγιναν». «Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», είπε ο Γκαντζ, αναφερόμενος στην απροθυμία του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη Γάζας μετά τη Χαμάς και στον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

Νετανιάχου: «Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς»

Αιχμηρή απάντηση στη σφοδρή κριτική του Μπένι Γκαντζ δίνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Νετανιάχου.

Ειδικότερα, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς θα σημαίνουν το «τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Εάν ο Γκαντζ δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνεχίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

Θέλει ο Γκαντς να τελειώσει η επιχείρηση στη Ράφα, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των IDF;
Αντιτίθεται στην εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ακόμα κι αν ο Μαχμούντ Αμπάς δεν εμπλέκεται;

Θα υποστήριζε ένα παλαιστινιακό κράτος ως μέρος μιας διαδικασίας ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία;

«Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση, «αντιτίθεται στην συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας».

«Ο Νετανιάχου», συνεχίζει η δήλωση, «πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων, «και αναμένει από τον Γκαντζ να καταστήσει σαφές στο κοινό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα».

 

Πηγή: Σκαι