Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ήταν σαφές και απλό, ενώ σύγχυση και αρνητικά αποτελέσματα προκάλεσε η παρέμβαση ορισμένων κομμάτων στη Βουλή, αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.
«Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα με το οποίο η εφημερίδα και η πλευρά του ΑΚΕΛ αποδίδει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την Προδημοτική Εκπαίδευση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα πραγματικά γεγονότα πέρα από ισχυρισμούς και συνθήματα», προσθέτει.
Αναφέρει ότι η Κυβέρνηση πρότεινε τη σταδιακή επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε αυτή να ξεκινά από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων με παρέμβασή της έκανε τη σχετική νομοθεσία αντισυνταγματική.
Σημειώνει πως διαφορετικές τροπολογίες πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης συσσωρεύτηκαν σε ένα “αλλοπρόσαλλο αποτέλεσμα” που για πρώτη φορά στην Κύπρο αποκλείει τη δυνατότητα των πολιτών να εξασκήσουν ελεύθερα επιλογή.
“Συναφώς και σε σχέση με ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι δημιουργείται «αλαλούμ», πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ήταν σαφές και απλό: να ορισθεί ότι η Προδημοτική ξεκινά από την ηλικία των 4 ετών, σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία σχολικά έτη. Η όποια σύγχυση δημιουργήθηκε από παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και αλλαγές που έφεραν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές ομάδες”, συμπληρώνει.
Συναφώς, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου στη δήλωση του, για τη μετάβαση στη διευρυμένη προδημοτική φοίτηση, η Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει ενίσχυση ύψους 12,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης «Κύπρος το αύριο», αλλά ορισμένα αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Βουλή έσπευσαν να την ακυρώσουν.
«Το ΑΚΕΛ ιδιαίτερα προσπάθησε να δυσφημίσει αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη στην επέκταση της Προδημοτικής, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τον όρο «κουπόνια» και παραμένοντας έτσι σταθερό στην προβληματική σχέση του με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Γεγονός παραμένει ότι η πολιτική θέση μιας πλειοψηφίας που δημιουργήθηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους έχει ως αποτέλεσμα ένα νόμο που και αντισυνταγματικός είναι και πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί», προσθέτει.
Ενώ, παρεμφερώς, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, ακυρώνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την προβλεπόμενη χορηγία 12,2 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης.
«Καλά θα ήταν όμως αν για το θέμα αυτό μπορούσε να ακουστεί και η άποψη χιλιάδων νοικοκυριών και νεαρών ζευγαριών που τους αφορά άμεσα», καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ