Μηνύματα προς τη θετική κατεύθυνση δηλώνει ότι λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσον αφορά τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ γύρω από τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τονίζοντας ωστόσο πως θα διαφανεί στην πορεία το κατά πόσο τα θετικά αυτά μηνύματα θα μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο δηλώσεων μετά το Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και το μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Κοκκινοτριμιθιά, για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη δική ετοιμότητα χωρίς ωστόσο να προκαταλάβει τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού.
«Αλλά, ναι, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι προς την θετική κατεύθυνση, κατά πόσο αυτά τα μηνύματα θετικής κατεύθυνσης θα μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού θα διαφανεί στην πορεία», ανέφερε ο Προέδρος Χριστοδουλίδης, για να τονίσει πως «εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι να επαναλάβω την δική μου ετοιμότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται τη θέση του Αρχιεπισκόπου ότι ο Ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να περάσει μέσα από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ελληνοτουρκικός διάλογος περνά μέσα από την Κύπρο.
«Δεν μπορεί, και αυτό είναι και από τα πιο επίσημα χείλη, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού», είπε, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος της επίλυσης του Κυπριακού».
Εξάλλου, στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η σημερινή μέρα «είναι δύσκολη για όλους».
«Ημέρα μνήμης. Ημέρα τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρασαν 50 χρόνια. Μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή. Μισός αιώνας κατοχής. Μισός αιώνας που ζούμε τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής», τόνισε, υπογραμμίζοντας «σε αυτά τα 50 χρόνια και παρά τις προσπάθειες κάποιων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ».
«Ο κυπριακός λαός με θυσίες κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να προοδεύσει, κατάφερε να θωρακίσει και να ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «όμως, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας, η αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση, η επίλυση του Κυπριακού».
Όπως είπε, αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αυτή την τραγική επέτειο τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, επαναλαμβάνω, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας.
Ερωτηθείς για τα πανηγύρια στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι κι’ αν πράξει ό,τι και αν πει ο κύριος Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία πενήντα χρόνια μετά συνεχίζει να είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «αν η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πράγματι η Τουρκία επιθυμεί να έλθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι συνεπάγεται οφέλη και για την ίδια την Τουρκία, αν η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και ασφάλεια ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δόμος για να το πετύχει».
«Από δικής μας πλευράς, ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε, δεν μεμψιμοιρούμε, είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, επαναλαμβάνω, για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να τον επανένωσουμε. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή», κατέληξε.
πηγή ΚΥΠΕ