Η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους τεχνική στήριξη στο Μαυροβούνιο, στις προσπάθειές του για περαιτέρω εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κύπρος θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2026, έτσι ώστε ο στόχος του Μαυροβουνίου για ένταξη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το 2028, και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για «τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί το Μαυροβούνιο στο Κυπριακό».
Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών δεσμών και των διμερών μας σχέσεων με το Μαυροβούνιο, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι είναι προνόμιο για τον ίδιο να φιλοξενεί την πρώτη επίσημη, διμερή επίσκεψη Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Κύπρο, διορθώνοντας έτσι «ένα παράδοξο, δεδομένης της φιλικής, ισχυρής και διαρκούς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας».
Η Κύπρος και το Μαυροβούνιο μπορεί να είναι δύο μικρές χώρες στις ακτές της Μεσογείου, αλλά το πολιτικό μας αποτύπωμα και η περιφερειακή μας επιρροή είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι τις δύο χώρες ενώνουν κοινές αξίες και προσδοκίες, ιδιαίτερα η δέσμευσή τους στην επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία που προβάλλουν και προωθούν στις αντίστοιχες περιφέρειές τους και πέραν αυτών.
Στο διμερές μέτωπο, σημείωσε ότι η Κύπρος και το Μαυροβούνιο οικοδομούν σταθερά μια πολύπλευρη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ομολογουμένως σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Είναι για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που οι δύο άνδρες είχαν μια παραγωγική συζήτηση για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία στους πιο πάνω τομείς αλλά και να επεκταθεί σε άλλους, όπως η εκπαίδευση, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και η τεχνολογία, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για την οριστικοποίηση και υπογραφή συμφωνιών στους τομείς αυτούς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το αποκορύφωμα της διμερούς μας συνεργασίας θα είναι σίγουρα η τελική ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως διαπιστώσαμε και μετά την προσχώρησή μας πριν από είκοσι χρόνια, η ένταξή μας δεν ενίσχυσε μόνο το κύρος μας με το να ανήκουμε σε μια μεγαλύτερη ομάδα χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αρχές και στόχους, αλλά ενισχύει και διευρύνει επίσης τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών, φέρνοντάς τες πιο κοντά. Από την άποψη αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους τεχνική υποστήριξη στο Μαυροβούνιο, στις προσπάθειες της χώρας σας να εναρμονιστεί περαιτέρω με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε επίσης έτοιμοι να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσω της προενταξιακής και μετά την ένταξη πορείας μας», τόνισε σχετικά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια καθημερινή υπενθύμιση ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν είναι εγγυημένες, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Πρόσθεσε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πιο καταλυτικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή και για τον λόγο αυτό η Κύπρος είναι σταθερός ενεργός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
«Αυτό θα είναι μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, το οποίο θεωρείται ευρέως ως η πιο προχωρημένη υποψήφια χώρα, ελπίζουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε ο στόχος της ένταξης να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το 2028», σχολίασε σχετικά.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το 2024 «συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδάφους της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου ότι το όραμα και η μοναδική του επιδίωξη, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, «είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον μισό αιώνα κατοχής, να επανενώσουμε τη χώρα, ώστε όλοι οι Κύπριοι να προσδοκούν σε ένα πολύ πιο φωτεινό, κοινό μέλλον μαζί», σημειώνοντας παράλληλα ότι σε αυτή την προσπάθεια, η υποστηρικτική στάση ομοϊδεατών εταίρων, όπως το Μαυροβούνιο, έχει μεγάλη σημασία και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για «τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί το Μαυροβούνιο στο Κυπριακό».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη του Μαυροβούνιου ομολόγου του και την ειλικρινή του ελπίδα για συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου.
«Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας και οι σημερινές μας παραγωγικές συζητήσεις θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου είπε ότι η χώρα του και η Κύπρος απολαμβάνουν μια εξαιρετική διμερή σχέση με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα στην οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του αποτελεί σημείο καμπής στη δυναμική των διμερών σχέσεων και δίνει ώθηση για την ενίσχυσή τους, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Μεταφορών του Μαυροβουνίου θα έρθει σύντομα στην Κύπρο για να υπογράψει σειρά Μνημονίων Συνεργασίας, ενώ και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του θα επισκεφθεί επίσης σύντομα την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών πολιτικών δεσμών.
Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σημειώνοντας το ενδιαφέρον του Μαυροβουνίου για ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του τουρισμού.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου συνεχάρη την Κύπρο για την 20ή επέτειο από την ένταξή της στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί «πρότυπο για το Μαυροβούνιο» όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε την ένταξή της στην ΕΕ προς όφελος της χώρας και του λαού της. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο για την ενεργό εμπλοκή της όσον αφορά στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου.
Ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ελπίδα το Μαυροβούνιο να καταφέρει να ολοκληρώσει περισσότερα κεφάλαια ένταξης στην ΕΕ στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο μέρος του 2026 και απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί τη χώρα του.
Σημείωσε επίσης ότι το Μαυροβούνιο εκτιμά το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο και για τις ανθρωπιστικές της δράσεις στη Μέση Ανατολή, και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτές τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και την παροχή στήριξης στη Λωρίδα της Γάζας.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του έχει αποφασίσει την αποστολή στρατιωτών προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, μαζί με τους συμπατριώτες τους αστυνομικούς που ήδη υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Πηγή: ΚΥΠΕ