Έχουμε ευθύνη ως πολιτειακοί άρχοντες να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες τραγωδίες, όπως αυτή της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του για τους 13 πεσόντες εν ώρα καθήκοντος στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «επιφορτισμένοι με συναισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και χρέους, μνημονεύουμε και φέτος, εννέα χρόνια μετά, τη θυσία των 13 ηρώων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011 στο Μαρί. Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην υψηλή προσφορά τους στην πατρίδα, την κοινωνία και τους πολίτες αυτής της χώρας».

Πρόσθεσε ότι η υψηλή προσφορά των 13 ηρώων «διερμηνεύεται μέσα από το αίσθημα ευθύνης και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και το χρέος τους, ως έταξαν να πράττουν μέσα από τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του Υπηρεσία. Ετσι ακριβώς έπραξαν και το πρωινό εκείνο της 11ης Ιουλίου του 2011, αναλαμβάνοντας πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, θέτοντας υπεράνω όλων ακόμα και της δικής τους ζωής και της ζωής των οικογενειών και των παιδιών τους, το δημόσιο συμφέρον, την αγάπη προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες μας».

Το νόημα της θυσίας των 13 αδικοχαμένων παλικαριών, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «συνδεδεμένο άρρηκτα με ένα από τα τραγικότερα συμβάντα στην ιστορία της Κύπρου, πέραν από τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό τους, μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε την ευθύνη που ως κράτος έχουμε έναντι του κάθε πολίτη. Ευθύνη που μας καθιστά υπεύθυνους ως πολιτειακούς άρχοντες, μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες τραγωδίες, με τραγικότερες των συνεπειών την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «με παρακαταθήκη τη θυσία των 13 ηρώων, μέσα από την ενότητα και τη συστράτευση δυνάμεων, εκείνο που επιβάλλεται είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με στόχο τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο σύνολο των πολιτών να νιώθουν ασφαλείς, να προοδεύουν και να ευημερούν σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία. Την ίδια στιγμή, απαραίτητο οφειλόμενο χρέος έναντι στους 13 ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, άλλα και σε όλους όσοι θυσιάστηκαν διαχρονικά για την ευνομία, τη δημοκρατία και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας, είναι η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή από τα τετελεσμένα που δημιούργησαν η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή».

Αυτός είναι άλλωστε, συνέχισε «ο στόχος που θέτουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, επιδιώκοντας την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης για την πατρίδα μας. Μίας λύσης που δεν θα ερμηνεύεται κατά που η Άγκυρα θέλει».

Είπε ακόμα ότι «στην επιτέλεση του δικού μας ύψιστου αυτού χρέους προς την πατρίδα και τους πολίτες, καθοδηγητικός φάρος θα είναι η τόλμη, το απαράμιλλο σθένος και ο πατριωτισμός που επέδειξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους οι 13 ήρωες της 11ης Ιουλίου, προστατεύοντας ως κόρη οφθαλμού, τα Σώματα Ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία. Στάση, την οποία επέλεξαν συνειδητά, πέραν της όποιας κρατικής επιταγής και των όποιων επαγγελματικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα καθήκοντά τους».

Η στάση αυτή σημείωσε ο Πρόεδρος «περιποιεί τιμή πρωτίστως για τους ίδιους και η οποία δικαίως επιτρέπει στους συγγενείς τους, τους συναδέλφους, αλλά και όλους εμάς να αισθανόμαστε περήφανοι για το ήθος και το φρόνιμα που επέδειξαν και την ίδια στιγμή δέος για την αυταπάρνηση που επέδειξαν».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των 13 ηρώων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «συναισθανόμαστε απόλυτα ότι καμία τιμή, καμιά στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία των αγαπημένων σας προσώπων» και τόνισε για άλλη μια φορά πως «η πολιτεία, ως άλλωστε αποδεδειγμένα έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει να ευρίσκεται με κάθε τρόπο εμπράκτως στο πλευρό σας, ως ελάχιστη αναγνώριση, αλλά και υπέρτατη ευγνωμοσύνη προς τη θυσία των δικών σας ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους συγγενείς ότι η θυσία των 13 παλληκαριών «θα αποτελεί διαχρονικά τον δείκτη ευθύνης για την επιτέλεση του δημόσιου καθήκοντος που αναλογεί στον καθένα ξεχωριστά».

Του επιμνημόσυνου λόγου του Προέδρου της Δημοκρατίας προηγήθηκε τρισάγιο, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο λόφο της Ναυτικής Βάσης, λίγα μέτρα πάνω από το τόπο της θυσίας των 13 ηρώων, έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη τιμητικών βολών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και συγγενείς των θυμάτων.

Σημειώνεται ότι στο τρισάγιο παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Αμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των ηρώων.

ΚΥΠΕ