Με μια επανενωμένη Κύπρο θα μπορέσουμε την ίδια στιγμή να διαδραματίσουμε  ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του, την Παρασκευή, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.  

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη ομιλία του στο δείπνο, με το οποίο ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή, μισού αιώνα τουρκικής κατοχής, σημειώνοντας πως “παρά  τις αλλεπάλληλες προσπάθειες τα τελευταία 50 χρόνια, η πατρίδα μας, κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να παραμένει μοιρασμένη, με χιλιάδες εκτοπισμένους, με αγνοούμενους, με τουρκικά στρατεύματα κατοχής”.

“Η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή όρισαν και συνεχίζουν να ορίζουν μισό αιώνα μετά την πορεία της χώρας μας, αλλά και την προσωπική  πορεία της καθεμιάς και του καθενός από εμάς,  είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Ορίζουν τους αγώνες και τις προσδοκίες μας για απελευθέρωση, για επανένωση”, ανέφερε. 

“Σε αυτή τη θλιβερή 50η επέτειο, μισό και πλέον αιώνα από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, ας επιλέξουμε να  μην παραμείνουμε στη λύπη και την  απογοήτευση, αλλά με περισσότερη επιμονή και αποφασιστικότητα,  να κάνουμε σαφώς πιο πολλά για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας”, είπε ο Πρόεδρος της Δημορκατίας. 

Επεσήμανε πως “είναι ο δικός μας ο τόπος υπό κατοχή και εμείς πρωτίστως έχουμε την ευθύνη να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας. Η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, το στάτους κβο στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Και, δυστυχώς, βλέπουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας, δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις και η κατάσταση ως έχει στην Κύπρο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους”, υπογράμμισε. 

“Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως Κυβέρνηση, προτεραιότητα της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά είναι ο τερματισμός του αδιεξόδου και η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και, φυσικά, πλήρως συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Είπε πως αυτό που ανέφερε στον ΓΓ των ΗΕ την περασμένη Δευτέρα είναι ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να παρευρεθώ σε όποια συνάντηση ο ίδιος κρίνει σκόπιμο, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού. 

“Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, γνωρίζω τις απογοητεύσεις, γνωρίζω τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο μας. Και πραγματικά πιστεύω πως οι προοπτικές της χώρας μας θα είναι σαφώς μεγαλύτερες”, σημείωσε. 

Ανέφερε πως “με μια επανενωμένη Κύπρο θα μπορέσουμε την ίδια στιγμή να διαδραματίσουμε  ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Και σκεφτείτε ότι η Κύπρος, ένα μικρό κράτος υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια, κατάφερε με μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε – θυμάμαι ότι όταν την πρωτοπαρουσιάσαμε τον Οκτώβριο του 2023 στο Παρίσι στην πρώτη Σύνοδο που έγινε για τη Γάζα – κανείς δεν πίστευε ότι ένα μικρό κράτος υπό κατοχή θα μπορούσε να υλοποιήσει μια τέτοια πρωτοβουλία”, πρόσθεσε. 

“Απόψε στέκομαι εδώ, ολοκληρώνοντας μαζί με τους συνεργάτες μου την παρουσία μας στη Νέα Υόρκη, και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την πατρίδα μας, γιατί σε όλες τις συναντήσεις που είχα τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, ακόμη και με τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, η πρώτη αναφορά ήταν να συγχαρούν τη χώρα μας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι λύση σε πολλά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα”,  ανέφερε. 

“Και χαίρομαι γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που είδαμε θετική κάλυψη για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Ήταν η πρώτη φορά που πολλοί άκουσαν για μια μικρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μια μικρή χώρα υπό κατοχή που κατάφερε αυτό που άλλες χώρες δεν είχαν πετύχει», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως “με τη σημερινή μου παρουσία, τη δεύτερη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω για ακόμη μια φορά να εκφράσω την  ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του κυπριακού λαού και της επίσημης Πολιτείας για τη διαχρονική σας στήριξη, τη στήριξη της ομογένειας  στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων”. 

“Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πως, αν και είστε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  όσα χρόνια και αν  έχουν περάσει μακριά από την πολυαγαπημένη  πατρίδα, η αγάπη σας για την Κύπρο παραμένει άσβεστη και οι δεσμοί είναι παντοτινά ισχυροί. Έχετε συνεχώς, χωρίς καμιά δόση υπερβολής, την Κύπρο μας στην καρδιά και το μυαλό σας, και το δείχνετε εμπράκτως χωρίς να προσβλέπετε  στα όποια ανταλλάγματα”, επεσήμανε. 

“Γνωρίζω πως πρώτιστο μέλημα και μεγαλύτερη έγνοια όλων σας, δεν είναι άλλη από  τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας. Και είναι άξιον αναφοράς το ότι διαπιστώνω  με μεγάλη ικανοποίηση  πρέπει να πω, ότι  αυτή την έγνοια  και το ενδιαφέρον για την πατρίδα τη μεταλαμπαδεύετε και στις νεότερες γενιές και χαίρομαι που απόψε έχουμε πολλούς νέους μαζί μας”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. 

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Ανώτατο Πρόεδρο της ΑΗΕΡΑ Σάββα Τσίβικο το βραβείο της Ομοσπονδίας «Justice forCyprus» και στον Γιώργο Λογοθετίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Libra Group, το  «Philanthropic Award».

 

πηγή ΚΥΠΕ