Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνοικία Τσιφλικουδιών, στο Δήμο Λεμεσού, εξέτασε σύσκεψη που συγκάλεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν αιτήματα που έθεσε ο κοινοτάρχης και μέλος του Κινήματος, Αντρέας Παναγιώτου, τα οποία αφορούσαν τον ευπρεπισμό της όλης περιοχής, η οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί σε ένα νέο οικονομικό κέντρο της πόλης, κατά μήκος της Ακταίας Οδού, που ξεκινά από τη μαρίνα μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, η Ακταία Οδός «είναι μια περιοχή με εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Σήμερα, συνέχισε, η περιοχή «είναι σε άθλια κατάσταση», ωστόσο υπέδειξε ότι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί δίνουν την ευκαιρία να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, κυρίως σε σχέση με την ανάπτυξη ψηλών κτιρίων.
«Δεν είμαστε ενάντια στο να κτιστούν ψηλά κτίρια, αρκεί να κτιστούν με τον ορθό τρόπο, να υπάρχει οργάνωση, να υπάρχουν υποδομές», είπε και πρόσθεσε πως «αντί να έχουμε αυτό που έγινε στην υπόλοιπη Λεμεσό, με την διάσπαρτη ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων, εδώ θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή».
Θα πρέπει επίσης, συνέχισε, να δοθεί προσοχή στις υποδομές, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση του κυκλοφοριακού, σε μια μικρής έκτασης περιοχή, με περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, που συνορεύει και με το λιμάνι της πόλης.
Πέραν των μελλοντικών σχεδιασμών, υπογράμμισε, «υπάρχουν και σημερινά προβλήματα, όπως πολλά σκουπίδια, ρύπανση, οχληρία, είναι και το καρνάγιο, που θα πρέπει να μετακινηθούν οι βιοτεχνίες του και ίσως κάποιες παραμείνουν ως παραδοσιακό στοιχείο, για να δημιουργείται ένα τοπικό ενδιαφέρον για επισκέπτες».
Λέγοντας πως ο Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας επέδειξαν ενδιαφέρον για επίλυση των προβλημάτων, ο κ. Περδίκης ευχήθηκε «να έχουμε καλή κατάληξη».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε στο ΚΥΠΕ πως «τα Τσιφλικούδια είναι σήμερα μια επιβαρυμένη περιοχή, είναι μια μικτή, βιομηχανική περιοχή», και ότι «αυτή τη στιγμή είναι ένας χώρος απροσπέλαστος, υπάρχει εκεί το καρνάγιο και στόχος του Δήμου είναι να δώσει βραχυπρόθεσμες λύσεις, ώστε αυτός ο χώρος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες, να μπει φωτισμός, πράσινο και να συνδεθεί η περιοχή του νέου λιμανιού με το κέντρο της πόλης».
Ο κ. Αρμεύτης τόνισε ότι μέσα από τους σχεδιασμούς, όπως καθορίζονται από το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου, το οποίο είχε εκπονηθεί και δημοσιευθεί πριν δυο χρόνια, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής «στο νέο οικονομικό κέντρο της πόλης».
«Οι σχεδιασμοί μας για το μέλλον προβλέπουν μεγάλες αναπλάσεις, δημιουργία δημόσιου χώρου, πρόθεση μας είναι να μην υπάρχει καθόλου χρήση ιδιωτικού οχήματος, να μετακινηθεί το καρνάγιο, να διαμορφωθεί η ακτή, ώστε η Λεμεσός να αποκτήσει έναν νέο μόλο και ταυτόχρονα να διευκολύνονται από υπηρεσίες οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννη, των Τσιφλικουδιών, του Αποστόλου Ανδρέα και του Αγίου Σπυρίδωνα», συμπλήρωσε.
Τέτοια έργα είναι σημαντικά, υπέδειξε, «γιατί βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που ξεκίνησε για καταγραφή και επίλυση διαφόρων προβλημάτων στην πόλη.
«Στην περιοδεία που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο, εντοπίστηκαν διάφορα προβλήματα και οι υπηρεσίες προχωρούν για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων», είπε, ενώ σε σχέση με την προσπάθεια απομάκρυνσης ακινητοποιημένων οχημάτων από το Δήμο, ανέφερε πως «έχουν μέχρι στιγμής μετακινηθεί περίπου 22 αυτοκίνητα ενώ έχουν εντοπιστεί πέραν των 120 – 130 ακινητοποιημένων αυτοκινήτων».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Οργανισμός κλήθηκε για να εξετάσει προβλήματα που αφορούν στάσιμα νερά αλλά και τη συνεχή χρήση, από βυτιοφόρα, εγκαταστάσεων αποχέτευσης λυμάτων στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη δυσωδία.
Για το τελευταίο, ο κ. Τσουλόφτας εξήγησε πως «λόγω της αυξημένης άφιξης πολεμικών κυρίως πλοίων, στο λιμάνι Λεμεσού, υπήρξε μεγάλη ανάγκη για παραλαβή λυμάτων προς στο δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο και ο ΕΟΑ Λεμεσού ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τα παραλάβει και να τα διοχετεύσει στο δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο».
«Έχουμε κάποιες παρατηρήσεις από τους περιοίκους και θα δούμε αν η διαδικασία επιδέχεται κάποιων βελτιώσεων», συμπλήρωσε.