Την πρόθεσή τους για διάνοιξη θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή εξαιρετικά αναγκαίων, επιπρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε κοινή δήλωση των πέντε εταίρων για την Υιοθέτηση της Ενεργοποίησης του Θαλάσσιου Διαδρόμου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Γάζα, σημειώνεται πως η ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια, η οποία περιγράφει τον μηχανισμό για την ασφαλή αποστολή βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα δια θαλάσσης, ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου.
Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δεινή, με αθώες οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιών να βρίσκονται σε απόγνωση για κάλυψη βασικών αναγκών και για το λόγο αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής “ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας για διάνοιξη θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή εξαιρετικά αναγκαίων, επιπρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης”.
“Μαζί, τα κράτη μας προτίθενται να οικοδομήσουν σε αυτό το μοντέλο για την παροχή επιπρόσθετης σημαντικής βοήθειας δια θαλάσσης, εργαζόμενα σε συντονισμό με την Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, Sigrid Kaag, η οποία είναι εντεταλμένη βάσει του Ψηφίσματος ΣΑ ΟΗΕ 2720 να διευκολύνει, να συντονίσει, να εποπτεύσει και να επιβεβαιώσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα”, αναφέρεται.
Στην κοινή δήλωση επισημαίνονται οι αφοσιωμένες προσπάθειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δραστηριοποιηθούν ενεργά για στήριξη της πρωτοβουλίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη αποστολή τροφίμων δια θαλάσσης στον πληθυσμό της Γάζας.
Αναφέρεται ότ η Κύπρος σύντομα θα συγκαλέσει συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων για να συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί αυτό το θαλάσσιο κανάλι υποστήριξης του πληθυσμού που έχει ανάγκη, συμπληρώνοντας χερσαίες και εναέριες διόδους, συμπεριλαμβανομένων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται εξάλλου ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια επιχείρηση επείγουσας έκτακτης ανάγκης, της οποίας ηγούνται οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για να δημιουργήσουν μια προσωρινή αποβάθρα στη Γάζα, σε συντονισμό με άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, για να γίνει κατορθωτή η παροχή σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας δια θαλάσσης.
Αυτές οι προσπάθειες θα συντονίζονται στενά με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, επισημαίνεται.
Αυτοί που υπογράφουν τη δήλωση σημειώνουν ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα δια θαλάσσης θα είναι περίπλοκη “και τα κράτη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουν ότι η παροχή βοήθειας γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”.
Αναφέρεται ότι ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί και πρέπει να είναι μέρος μιας βιώσιμης προσπάθειας αύξησης της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω όλων των πιθανών διόδων.
Οι υπογράφοντες διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με το Ισραήλ “για να επεκτείνουμε τις χερσαίες παραδόσεις, εμμένοντας στη διευκόλυνση περισσότερων διόδων και στο άνοιγμα επιπρόσθετων σημείων διέλευσης για να μεταφερθεί περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους”.
“Επιβεβαιώνουμε πως η προστασία της ζωής των αμάχων είναι βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Και όλοι μαζί πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια παραδίδεται στους ανθρώπους που απεγνωσμένα την έχουν ανάγκη”, καταλήγει η κοινή δήλωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ