Την προσδοκία η επερχόμενη τριμερής συνάντηση να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της MED9 το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, «το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας».

Επιπρόσθετα, καλωσόρισε την άτυπη τριμερή υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Θέλω να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε «γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια σου επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την τόσο πολυπόθητη λύση».

Εξάλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας στη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η Ιορδανία είναι μια χώρα-παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης. «Επαναλαμβάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όλη μας στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας», σημείωσε.

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση που δυστυχώς κλιμακώνεται στη Μ. Ανατολή, μια κλιμάκωση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου». Κάλεσε κι αυτός με τη σειρά του σε άμεση εκεχειρία, τόσο στον Λίβανο, όσο και στη Γάζα, όπου, όπως είπε, η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους. Από την άλλη, καλούμε κι εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει», σημείωσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. «Αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμη πιο επιβεβλημένος», είπε ακόμα.

Καταληκτικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, «ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και Επίτροπο από την Κροατία, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου»

«Ευκαιρία για άνοιγμα νέας σελίδας η άτυπη συνάντηση», λέει ο Γκιουνές Ονάρ

«Ευκαιρία για άνοιγμα νέας σελίδας στο Κυπριακό» αποτελεί το επικείμενο άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο «ειδικός εκπρόσωπος» του Τ/κ ηγέτη, Γκιουνές Ονάρ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Ονάρ ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ «κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες για ένα άτυπο δείπνο. Η συμφωνηθείσα μεθοδολογία είναι πολύ σαφής. Στο άτυπο αυτό δείπνο, οι ηγέτες θα συναντηθούν χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, θα κάνουν μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα που μπορούν να ληφθούν».

Ο κ. Ονάρ πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση αφορά την κατάσταση που προέκυψε μετά τη λήξη της θητείας της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, και την ανάγκη μιας αξιολόγησης που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις δύο πλευρές όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις».

«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, ποτέ δεν αποφύγαμε τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Ονάρ προσθέτοντας ότι «ωστόσο, επισημάναμε ότι ένας διάλογος χωρίς ουσία και περιεχόμενο σημαίνει την κανονικοποίηση της μη βιώσιμης παρούσας κατάστασης. Το status quo που δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού. Ενώ οι πραγματικότητες στο νησί είναι πολύ διαφορετικές, το σημερινό status quo επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιμετωπίζεται διεθνώς σαν να έχει εξουσία και αρμοδιότητα σε ολόκληρο το νησί. Αυτή η κανονικοποίηση δεν είναι αποδεκτή από εμάς».

«Είναι προφανές ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένων και των ξεχωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, έχει εξαντληθεί», ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Ονάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε πρώτα το 2017 και στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2021 στη Γενεύη ότι αυτό το μοντέλο έχει εξαντληθεί και απέσυρε επίσημα τη συναίνεσή της από το ομοσπονδιακό μοντέλο ως διαπραγματευτική βάση».

 «Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα είναι η συνεχής σπατάλη χρόνου σε συζητήσεις πάνω στο ίδιο μοντέλο, γεγονός που επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίζει το άδικο και παράνομο καθεστώς της. Κατά τη γνώμη μας, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού είναι η ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των πλευρών. Η αναβολή της αναγνώρισης των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για μετά τη λύση σημαίνει ότι το μέλλον μας αφήνεται στη βούληση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, κάτι που, αν δεν αλλάξει, συνεπάγεται τη συνέχιση της άδικης και παράνομης απομόνωσής μας», ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Ονάρ.

Ο κ. Ονάρ τόνισε ότι η άτυπη συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος υπενθυμίζοντας τη θέση της τ/κ πλευράς ότι «μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας». 

Σύμφωνα με τον κ. Ονάρ, στην άτυπη συνάντηση ο κ. Τατάρ θα αναφερθεί και στο «ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή μας» με ειδική έμφαση στη δημιουργία «κουλτούρας συνεργασίας που βασίζεται στις πραγματικότητες επί του εδάφους».

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε έργα τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από τις δύο πλευρές, δεν θα σημαίνουν την επέκταση της εξουσίας της μιας πλευράς πάνω στην άλλη και θα βασίζονται στην αμοιβαία εξάρτηση και το αμοιβαίο όφελος. Είμαστε έτοιμοι, μέσω διαλόγου και διπλωματίας, να λύσουμε τις εντάσεις και τις κρίσεις και να υλοποιήσουμε συνεργασίες», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ονάρ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ