Σχεδόν πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει πλέον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου πως κατά το προηγούμενο επταήμερο πραγματοποιήθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Παρά την πρόοδο του προγράμματος, ο Σύνδεσμος Γιατρών ΗΒ επισημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες δεν λαμβάνουν διαβεβαιώσεις πως μετά από 12 εβδομάδες θα είναι διαθέσιμη και η απαιτούμενη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου.

Τα μέλη του Συνδέσμου εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη στρατηγική της κυβέρνησης η δεύτερη δόση να δίνεται εντός τριών μηνών και όχι μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διαθεσιμότητα των δόσεων σε βάθος χρόνου.

Χαρακτηρίζουν τη νέα στρατηγική που δημιουργεί αυτή την αβεβαιότητα «ανήθικη, αβάσιμη και απαράδεκτη».

Η συνέντευξη Τύπου του κ. Τζόνσον δεν θα έχει πανηγυρικό τόνο, καθώς την Πέμπτη η χώρα επιβεβαίωσε ακόμα 1.290 θανάτους, ενώ τα κρούσματα, αν και σε πτωτική τροχιά, παραμένουν κοντά στις 40.000 ημερησίως.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα. Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα επιβάλλει πρόστιμο 800 λιρών σε όσους εντοπίζονται σε παράνομα πάρτι.

Οι προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση έρχονται τη στιγμή που επιστήμονες δηλώνουν πως η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει κλειστή έως το Μάιο, ώστε να αποτραπεί νέα έξαρση της πανδημίας.

Ερωτηθείς την Πέμπτη για το κατά πόσο τελικά το lockdown θα ισχύει έως το καλοκαίρι και όχι έως τις αρχές της άνοιξης όπως είχε τεθεί ως αρχική φιλοδοξία, ο Μπόρις Τζόνσον δεν το απέκλεισε. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και το βαθμό πίεσης επί του συστήματος υγείας.

Την Πέμπτη, εξάλλου, η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε την παράταση του τοπικού lockdown έως τις 5 Μαρτίου. Σημειώνεται πως το νομοθέτημα για το lockdown στην Αγγλία θέτει ως ημερομηνία λήξης των μέτρων την 31η Μαρτίου.

Ο κ. Τζόνσον επικαλέστηκε ξανά για την αβεβαιότητα και ανησυχία που επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που αρχικά είχε εντοπιστεί στο Κεντ και το οποίο διασπείρεται πιο εύκολα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δίνει ένα βοήθημα 500 λιρών σε όποιον διαγιγνώσκεται θετικός στον ιό ως πρόσθετο κίνητρο για να μένει σε καραντίνα. Υπάρχουν αναφορές ότι πολίτες με χαμηλό εισόδημα συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους παρά τη θετική διάγνωση ή παρά την εκδήλωση συμπτωμάτων, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά αν χάσουν μέρες εργασίας. Μελέτη για λογαριασμό της κυβέρνησης έχει δείξει πως μόνο το 17% όσων εμφανίζουν συμπτώματα της COVID-19 κάνουν το διαγνωστικό τεστ.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, η διυπουργική συντονιστική επιτροπή για την πανδημία αναμένεται να συζητήσει πρόταση για επιβολή υποχρέωσης σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό να περνούν την απαιτούμενη δεκαήμερη καραντίνα σε ξενοδοχεία κοντά σε αεροδρόμια με δική τους οικονομική επιβάρυνση, στα πρότυπα του μέτρου που ισχύει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πάντως από τη Δευτέρα που ισχύει η υποχρέωση εμφάνισης αποδεικτικού αρνητικού τεστ από οποιονδήποτε ταξιδεύει προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνεχείς οι αναφορές για συνωστισμό στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, την Πέμπτη σε μια τέτοια ουρά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας βρέθηκε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος εκνευρισμένος έθεσε μέσω Twitter προ των ευθυνών του τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, επισημαίνοντας πως με τέτοιες ουρές δεν μπορεί να υπάρχει απορία για το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο Ην. Βασίλειο.