Ενόψει της παγκόσμιας κλιματικής συνόδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας και η διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που συνδέουν την κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα με την εκρηκτική αύξηση της νοσηρότητας και της ανθρώπινης θνησιμότητας . Τα στοιχεία αποτυπώνουν δραματικές επιπτώσεις.
Δημοσιεύθηκε έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας για τις επιπτώσεις της κλιματικές κρίσης στην υγεία.
Κατά μέσο όρο, καταγράφονται 560 ακραία φαινόμενα ενά έτος. Η πύκνωση ακραίων φαινομένων μέσα στη δεκαετία θα αυξήσει γεωμετρικά τη νοσηρότητα.
Oι απώλειες από καύσωνα από 2000 έως το 2019 υπολογίζονται στους 489.000 ετησίως, ενώ το 2022 πέθαναν 60.000 στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, όπου έχει αυξηθεί η θνησιμότητα εξαιΤίας του καύσωνα κατά 68%.
Δεύτερο σημαντικό προόβλημα συνιστά η ξηρασία που συνήθως έπεται του καύσωνα. 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει απο την ξηρασία και επηρεάζονται 2,7 δισεκατομμύρια.
Τρίτος μεγάλος κίνδυνος αποτελούν οι λοιμώδεις ασθένειες και κατ’ επέκτασιν τα κουνούπια. 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως ενώ μολύνονται κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια. Κάποια είδη κουνουπιών έχουν επεκταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση ιού Δυτικού Νείλου, δάγκειου πυρετού και Ζίκα.
Η τέταρτη μεγάλη διαχρονική απειλή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αφήνει πίσω της 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Μάλιστα, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον 4ο παράγοντα θνησιμότητα.
Πηγή: ΕΡΤ