Χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές μας προτάσεις, στο Κραν Μοντανά πετύχαμε να φέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και για πρώτη φορά να συζητά την ασφάλεια και την αποχώρηση του στρατού κατοχής, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα σημειώνει, πετύχαμε να καταθέσει ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ένα συνοπτικό πλαίσιο έξι σημείων, το οποίο την υστάτη η τουρκική πλευρά υπονόμευσε, με αποτέλεσμα την κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας.
Σε μήνυμα με την ευκαιρία της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι πολλές φορές έκτοτε (από το Κραν Μοντάνα) κατέθεσε δημιουργικές προτάσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό μέτωπο, «πάντοτε, βέβαια, έχοντας υπόψη τις αυστηρά διαμορφωμένες κόκκινες γραμμές ασφαλείας που συλλογικά έχουμε διαμορφώσει ως πολιτική ηγεσία».
Ο Πρόεδρος σημειώνει πως έντονη και ειλικρινής ήταν και είναι η επιθυμία του για επίτευξη λύσης, η οποία πάντοτε προσέκρουε στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο επιθετική, προβάλλοντας ανερυθρίαστα διεκδικήσεις για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.
«Με την πολιτική, τις δηλώσεις και τις καθημερινές της προκλήσεις, η Τουρκία κινείται, πλέον, εντελώς έξω από το πλαίσιο, όχι μόνο του διεθνούς δικαίου που ούτως ή άλλως καταπατεί εδώ και χρόνια, αλλά και εκτός του πλαισίου της ορθολογικής προσέγγισης επιχειρώντας να δημιουργήσει εντάσεις και ανασφάλεια», σημειώνει.
Στο μήνυμά του ο ΠτΔ αναφέρει ότι στα δέκα σχεδόν χρόνια που ευρίσκεται στην Προεδρία, δεν παρέλειψε να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει έστω και κάποιο ρήγμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της διχοτόμησης και κατοχής.
Ο Πρόεδρος αναφέρει επίσης πως σε αυτά τα 62 χρόνια τίποτε δεν μας εκτροχίασε από τη σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό, μεταξύ άλλων, το μαρτυρεί η καθημερινή πρόοδος μας σε όλους τους τομείς, η οικονομική σταθερότητα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε, τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας, το κράτος πρόνοιας και η ευημερία στην κοινωνία μας και η προσήλωση στους σχεδιασμούς για το μέλλον του τόπου, μεσα από την παρακαταθήκη που αφήνουμε με το Εθνικό Σχέδιο “Κύπρος το Αύριο”.
«Αυτό το μεγάλο έργο, αυτό το όραμα για το αύριο δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο με την επιθυμία μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα δώσει την ευκαιρία ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», σημειώνει.
Πηγή: ΚΥΠΕ