Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Το κράτος-προνοίας, όπως αυτό-βαπτίστηκε, δεν είναι τόσο καλό, όσο παρουσιάζεται στον καιρό της πανδημίας. Αγαθό δεν ήταν ποτέ! Πονηρεύτηκε το… κερατούλικο να καθυστερεί επιδόματα δικαιούχων ληπτών και με την πρώτη ευκαιρία να τους τα αφαιρεί.

Οργάνωσε εκτάκτως –πριν τρία χρόνια– και μια ομάδα «επιθεωρητών», με σκοπό να αποκόπτεται το επίδομα όσων παρασπονδούν κι αρνούνται να εργαστούν στις εξευτελιστικές δουλειές, που τους προτείνονται.

Γιατί και το Υπουργείο πρέπει να το έχει «κρυφό καμάρι» το αξίωμα, πως οι λογής-λογής επιχειρηματίες (πλην κάποιων εξαιρέσεων), χρησιμοποιούν τη δικαιολογημένη άρνηση των ληπτών του ΕΕΕ, για να εξασφαλίσουν φθηνό προσωπικό της αλλοδαπής. Ε, λοιπόν, αυτή η τιμωρία ασκήθηκε στο μέσο της πανδημίας, αφήνοντας στο έλεος και χωρίς το ελάχιστο εισόδημα, κόσμο και κοσμάκη. Το κράτος-προνοίας, όπως το είπαμε…

Μια δεύτερη δοκιμασμένη τακτική, που μεταχειρίζεται το… κερατούλικο, είναι αυτή του λαβύρινθου των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το κράτος-τιμωρός «σηκώνει κεφάλι» και πάλι και τιμωρεί αυστηρά τους παραβάτες.

Μια 35χρονη βασανίστηκε άγρια και για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, προκειμένου ως δικαιούχος να λάβει το επίδομα μονογονιού. Χθες, τη συνέλαβαν γιατί αμέλησε τα παιδιά της. Ο 7χρονος γιος της έπαιζε μόνος του σε πάρκο, κι ο 13χρονος φύλαγε το δίχρονο αδελφάκι του στο σπίτι.
–Πού είναι η μάννα, ρώτησαν οι Aστυνομικοί.
–Πήγε στη δουλειά για να μας ταΐσει, θα απαντούσαν τα παιδιά, αλλά φοβήθηκαν και δεν είπαν τίποτε.
Σήμερα, πήραν τη μητέρα στο Δικαστήριο.

Κράτος προνοίας, ή…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6