Δεν τα κατάφερε τελικά να επιβιώσει χελώνα που εντοπίστηκε χθες τραυματισμένη στην Ακτή του Κυβερνήτη και μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου από προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, επρόκειτο για μεσήλικη πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), η οποία βρισκόταν σε  πολύ άσχημη κατάσταση, εμφανώς αδυνατισμένη και αφυδατωμένη, είχε ένα μπροστινό πτερύγιο αποκομμένο και έφερε πολύ μεγάλο αριθμό εκτο-παράσιτων τα οποία φαίνεται να είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μάτια, σε βαθμό που η όραση να ήταν πολύ περιορισμένη ή ενδεχομένως να είχαν οδηγήσει σε τύφλωση.

Όσον αφορά στο σημείο του αποκομμένου πτερυγίου, αυτό φαίνεται να είναι παλιά πληγή και δεν μπορεί να καθοριστεί η αιτία αποκοπής του, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο, όπως ατυχήματα λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. ναυσιπλοΐα), θαλάσσια απορρίμματα (σχοινιά, πετονιές κτλ.) ή κάποια αρπακτικά (π.χ. καρχαρίες).
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι, η κατάσταση της χελώνας  επήλθε λόγω της μεγάλης παρουσίας των εκτο- παράσιτων που επηρέασαν την όραση της σε βαθμό που δεν ήταν σε θέση να τραφεί.
 
«Δυστυχώς πάρα τις έντονες προσπάθειες του προσωπικού του Ερευνητικού Κέντρου και την άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η συγκεκριμένη χελώνα δεν τα κατάφερε και απεβίωσε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
 
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών διευκρινίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση μιας άρρωστης ή τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες, αλλά μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ. που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.
 
Ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση τους όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, το Τμήμα διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για τη διασφάλιση της προστασίας, όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους αλλά και γενικότερα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.
 
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι στο Ερευνητικό Κέντρο νοσηλεύεται μια άλλη τραυματισμένη πράσινη χελώνα, η Ανδρονίκη, η οποία ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αγωγή που της παρέχεται και σύντομα αναμένεται να είναι σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ