Με ποιους τρόπους μπορούμε, άραγε, να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας ή ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν από μέρους μας, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας;

Αναφορικά με τον φωτισμό, για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως οι λαμπτήρες LED, των οποίων η απόδοση είναι ισάξια των λαμπτήρων φθορισμού μικρού μεγέθους, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο ενώ καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυράκτωσης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμάμε το φυσικό φως όπου είναι εφικτό, ρυθμίζοντας ανάλογα τα σκίαστρα των παραθύρων. Επίσης, δεν αφήνουμε ποτέ τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται.

Όσον αφορά τώρα τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, δεν τις αφήνουμε ποτέ σε κατάσταση αναμονής (stand-by), γιατί και πάλι συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Γενικότερα, σβήνουμε πάντοτε όλες τις πρίζες των συσκευών όταν δεν είναι σε χρήση.

Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα, το αδειάζουμε και αφήνουμε την πόρτα του ανοιχτή.

Σε περίπτωση που θα αγοράσουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε πάντοτε υψηλής ενεργειακής κλάσης Α++, Α+ και Α.

Τέλος, όσον αφορά γενικά τον οικιακό μας χώρο, σφραγίζουμε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη, για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία στο σπίτι.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Ας μη ξεχνάμε ότι με την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας.


Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού