Τα σκλινίτζια αναφέρονται σε σκληρά βούρλα που έχουν καλαμοειδές σχήμα. Τα βούρλα αυτά είναι φυτά του γένους Juncus, τα οποία απαντώνται σε υγροβιότοπους, περιοχές με τρεχούμενα νερά και ρυάκια. Επίσης, τα σκλινίτζια απαντώνται και σε λασπώδεις όχθες και κάτω από φράγματα, όπου μαζεύεται αρκετό νερό.

Το σκλινίτζι είναι πολυετές φυτό και έχει ύψος περίπου 20-50 εκ. Οι βλαστοί του είναι όρθιοι, πολύ οξείς και στην κορυφή του είναι τοποθετημένη μια πλευρική ταξιανθία, δηλαδή το σύνολο των ανθών τους διατάσσονται πάνω στους βλαστούς, οι οποίοι αναπτύσσονται πλευρικά. Το άνθος τους φέρει χρώμα ανοικτό καφέ προς σκούρο καστανόμαυρο. Η περίοδος άνθησής τους είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Τα σκλινίτζια ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα στην καλαθοπλεκτική. Η καλαθοπλεκτική είναι μια τέχνη που γνώριζαν αρκετοί Κύπριοι στα παλιά χρόνια και ήταν απαραίτητη, αφού τα αντικείμενα που έφτιαχναν είχαν διάφορες χρήσεις στην καθημερινή ζωή. Σήμερα, έχουν μείνει πολύ λίγα άτομα που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη χρήση των σκλινιτζιών, γιατί τα παραδοσιακά αντικείμενα που φτιάχνονται από αυτά τα φυσικά υλικά έχουν αντικατασταθεί από άλλα δοχεία, κατασκευασμένα από πλαστικό, γυαλί κλπ.

Άλλα παρόμοια φυτά που χρησιμοποιούνταν ως υλικά της καλαθοπλεκτικής για την κατασκευή παραδοσιακών αντικειμένων, είναι τα φυτά με τις κοινές ονομασίες «βρούλλοι», «σαμάτζι» και «βελονιές».

Η χρήση αυτών των προϊόντων καλαθοπλεκτικής, κατασκευασμένα από σκλινίτζι και άλλα φυτά, μπορεί να είναι η απάντηση στη χρήση των πλαστικών.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού