Το νερόφιδο της Κύπρου είναι ένα από τα πιο σπάνια υποείδη φιδιών στην Κύπρο και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Το φίδι αυτό στο παρελθόν ήταν πολύ κοινό στην Κύπρο όμως ο πληθυσμός του άρχισε να μειώνεται σημαντικά από τις αρχές του 1960. Σήμερα μπορεί να το συναντήσει κανείς μόνο μερικούς μικρούς και οριακούς πληθυσμούς του φιδιού αυτού σε μερικές μόνο περιοχές της Κύπρου. Συγκεκριμένα, συναντάται σε φράκτες, ρυάκια στους βόρειους πρόποδες του Τροόδους και σε λίμνες στο ανατολικό μέρος του νησιού.
Το μήκος του σώματός του δεν ξεπερνά το 1μ., ενώ το θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο από το αρσενικό. Θεωρείται υδρόβιο και ημερόβιο φίδι, δηλαδή δεν κινείται τη νύχτα. Είναι άριστος κολυμβητής, καταδύεται εύκολα και κυνηγά κυρίως τη λεία του μέσα στο νερό. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από βατράχους και σπάνια από ψάρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν δαγκώνει ούτε έχει δηλητήριο.
Ο μόνος τρόπος άμυνας που έχει είναι η έκκριση ενός δύσοσμου υγρού από τους αδένες του. Το Κυπριακό νερόφιδο, θεωρείται ως κρίσιμα κινδυνεύον, διότι ο πληθυσμός του στην Κύπρο είναι τεμαχισμένος, κατέχει μικρές περιοχές παρουσίας και διατηρεί ένα μικρό αριθμό ώριμων ατόμων που υπολογίζεται κάτω από 100. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι η απώλεια οικοτόπων του, η ρύπανση και η γενετική εκτροπή.