Το κρυολόγημα και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση τον χειμώνα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματικά αφού καταπολεμούν μόνο βακτηριακές λοιμώξεις και όχι ιούς, προσδίδοντας έτσι ανθεκτικότητα στα βακτήρια. Παράλληλα, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν συμβιωτικά και ωφέλιμα βακτήρια.

Μήπως, όμως, υπάρχει εναλλακτική και περιβαλλοντικά φιλικότερη πρόταση για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης;

Πολλές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρουσιάζει το μέλι. Μια κουταλιά μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο στον λαιμό και τον βήχα, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπρόσθετα, μπορεί να καταναλωθεί και από παιδιά λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς του γεύσης.

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, αν προστεθεί σε ρόφημα με λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό, καταπραϋντικό και προληπτικό μέσο κατά του συναχιού [2,3].

Επίσης, το λάδι της ρίγανης, αν και παρουσιάζει άσχημη γεύση, μπορεί ωστόσο να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και αν διαλυθεί στο νερό υγραντήρα, αντιμετωπίζει τη ρινική συμφόρηση.

Ανάλογη δράση παρουσιάζεται αν διάλυμα νερού, αλατιού και μαγειρικής σόδας εγχυθεί μέσα στη μύτη, απομακρύνοντας ιογενή σωματίδια και βακτήρια και προκαλώντας υγροποίηση της βλέννας [2,3].

Η περίπτωση της κοτόσουπας αποτελεί επιβράβευση της παράδοσης από την επιστήμη, αφού στην κοτόσουπα περιέχονται κυστεΐνες οι οποίες εξουδετερώνουν μύκητες, ενώ αν σερβιριστεί με σκόρδο που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο που καθαρίζει τα φλέγματα, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο άμεσα [2].

Τέλος, πολλά παραδοσιακά φυτά όπως το θυμάρι και η σπατζιά, όταν χρησιμοποιούνται ως τσάι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, το κρυολόγημα και τον βήχα, ενώ η εισπνοή ατμών με βρασμένα φύλλα δυόσμου ή ευκαλύπτου συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και στον καθαρισμό και αποσυμφόρηση της μύτης [4].

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.