Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια διεθνή έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση των φυτών του κόσμου», στον πλανήτη μας, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 390.000 είδη φυτών. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι το 21% αυτών των φυτών απειλείται με εξαφάνιση. Την έκθεση αυτή δημιούργησαν 80 επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας και αποτελεί την πρώτη παγκόσμια «απογραφή» της χλωρίδας της Γης, η οποία στο εξής θα δημοσιεύεται επικαιροποιημένη κάθε χρόνο.

Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα απειλούμενα είδη φυτών σχετίζονται με την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους. Αυτές οι απειλές είναι κυρίως οι γεωργικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία κατά 31%, η βιομηχανία ξυλείας κατά 21% και οι κατασκευές κτηρίων και υποδομών κατά 13%. Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται στον πλανήτη αποτελεί το 4% της απειλής, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί αισθητά τα επόμενα περίπου 30 χρόνια.

Η ενδεχόμενη εξαφάνιση πολλών ειδών, πέραν της οικολογικής διάστασης, αποτελεί πρόβλημα τόσο για τη μελλοντική διαθεσιμότητα τροφίμων όσο και για την υγεία μας, αφού σχετίζεται με τη φαρμακευτική επάρκεια. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι περίπου 31.000 φυτικά είδη αξιοποιούνται από τους ανθρώπους κατά 18% στη διατροφή τους, κατά 57% σε ιατρικές εφαρμογές-φάρμακα, καθώς και σε καύσιμα, ξυλεία, και άλλες χρήσεις.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι 1 στα 5 φυτά κινδυνεύει με εξαφάνιση, εντούτοις οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έκθεσης, αναφέρουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έφερε στο φως την ανακάλυψη 2.034 νέων ειδών. Δηλώνουν, επίσης, αισιόδοξοι ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες είδη φυτών που παραμένουν άγνωστα για τους επιστήμονες, κυρίως στην Αφρική, την Αυστραλία, την Νότια Αμερική και την Κίνα.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού