Το θρουμπί είναι το γνωστό φυτό θυμάρι, με το επιστημονικό όνομα Thymus capitatus. Είναι ένας όρθιος, πολύκλαδος, αρωματικός θάμνος, με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο. Οι χώρες εξάπλωσής του θεωρούνται η Κύπρος, η Ελλάδα και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.
Εντοπίζεται σε διάφορους τύπους οικοτόπων, όπως σε μεσογειακούς θαμνώνες, σε δάση ελιάς και χαρουπιάς και σε δάση τραχείας πεύκης. Στην Κύπρο εντοπίζεται σε πολλές περιοχές.
Η άνθησή του γίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ η καρποφορία του από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Η αναπαραγωγή του γίνεται με τη διαδικασία της επικονίασης με τη βοήθεια των μελισσών. Παράγει έντονα αιθέρια έλαια με πολλές χρήσεις.
Στην Κύπρο, σε αρκετές περιοχές είναι ένα κοινό είδος.
Απειλείται από τις πυρκαγιές, την κατασκευή και βελτίωση δρόμων και τις εκχερσώσεις για γεωργικούς σκοπούς.
Όσον αφορά, τώρα, την αξία και τις χρήσεις του, το θρουμπί είναι αρωματικό και αρτυματικό είδος και κατάλληλο για βραχόκηπους.
Οι νεαροί βλαστοί χρησιμοποιούνται ως άρτυμα σε διάφορα εδέσματα όπως κρέατα, ψαρικά, ομελέτες, σούπες και σάλτσες. Το αιθέριο έλαιο αξιοποιείται στην αρωματοποιία, για τον αρωματισμό ηδύποτων και αρτοσκευασμάτων και για πολλές άλλες χρήσεις.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού