Περίπου δύο εκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται ανά δευτερόλεπτο παγκοσμίως [5]. Συγκεκριμένα, κάθε Ευρωπαίος πολίτης υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί περίπου 200 σακούλες τον χρόνο [4], ένας Ελλαδίτης 269 [4] και ένας Κύπριος 125 [7].

Αν αναλογιστούμε ότι κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο μόλις δώδεκα λεπτά, ενώ μολύνει τον πλανήτη για αιώνες [1,2,5], θα αναλογιστούμε την τεράστια περιβαλλοντική πληγή. Η απόρριψη πλαστικών σακούλων βλάπτει ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και όχι μόνο [1], καθώς κάθε χρόνο δεκάδες θαλάσσια ζώα και πουλιά πεθαίνουν εξαιτίας μιας πλαστικής σακούλας [5].

Μέτρα για περιορισμό της χρήσης της πλαστικής τσάντας λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω της ψήφισης νόμου, στις 28 Απριλίου 2015, ο οποίος προνοεί μείωση της χρήση της σε 90 ανά άτομο ετησίως από το 2019 και σε 40 ανά άτομο τον χρόνο μέχρι το 2025 [1,3]. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει τον στόχο αυτό μέχρι στιγμής [1].

Όσον αφορά την Κύπρο, με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, εκπληκτική φαίνεται να είναι η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας σε υπεραγορές και καταστήματα. Οι μετρήσεις, μάλιστα, μαρτυρούν μείωση έως και 86% [9].

Γενικότερα, οι απαγορεύσεις και η χρέωση της πλαστικής σακούλας αποτελούν αποδοτικά μέτρα [5]. Η ανακύκλωσή της, εντούτοις, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση λόγω του υψηλού της κόστους [6]. Χρειάζεται, συνεπώς, να διεκδικήσουμε τη λήψη άμεσων και φιλόδοξων μέτρων με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας [4].

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα ποσά από τις χρεώσεις των πλαστικών σακουλών. Είναι σημαντικό αυτά τα ποσά να επιστρέφονται από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς για την προώθηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού