Ο κόσμος των εντόμων αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα επιβίωσης, όπως το πρόβλημα για εξασφάλιση ικανοποιητικής τροφής αλλά και το πώς μπορεί να προστατευτεί από τους θηρευτές του. Το μέσο που χρησιμοποιούν πολλά έντομα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο γενικά στα είδη της πανίδας, είναι η αφομοίωσή τους με το γύρω περιβάλλον ή αλλιώς ένα μέσο αποκρύψεως ή κοινώς το καμουφλάζ.

Η έννοια του καμουφλάζ είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους, καθώς αυτό χρησιμεύει στο να παραμένουν αθέατα καθώς καραδοκούν για να επιτεθούν στη λεία τους ή για να προκαλέσουν σύγχυση στην δράση των άλλων ειδών πανίδας. Αυτό το επιτυγχάνουν προσαρμόζοντας το χρώμα, το σχήμα, τις ίνες, τις κινήσεις και γενικά την όψη τους.

Τα παραδείγματα αξιοσημείωτων ικανοτήτων διάφορων εντόμων στο καμουφλάζ είναι αρκετά. Κάποια έντομα μοιάζουν με ξερό κλαδί. Άλλα φαίνονται όπως ή πράσινοι βλαστοί στους οποίους κατοικούν.  Άλλα μοιάζουν με πράσινα ή ξερά φύλλα, με πέτρες, με τα ανθοφόρα φυτά από το οποίο τρέφονται ή ακόμα και με περιττώματα πουλιών.

Ειδικότερα, οι πεταλούδες του γένους Καλίμα, έχουν φτερά με καφέ χρώμα και είναι σχεδόν ολόιδια με ξερό φύλλο. Επίσης, οι γρύλοι των θάμνων ή κάποιες ακρίδες μιμούνται τα πράσινα φύλλα, με τη διάταξη των νεύρων αλλά και τα σημάδια πάνω σε αυτά που προκαλεί η επίθεση από μύκητα. Ακόμα ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, είναι οι μεμβρακίδες, οι οποίες μιμούνται μια σειρά από αγκάθια (1). Η ποικιλία που υπάρχει στο καμουφλάζ των εντόμων παρέχει σε εμάς μια συναρπαστική εικόνα της εκπληκτικής ποικιλίας που υπάρχει στη δημιουργία, αφού η ικανότητα τους αυτή ξεπερνά πολλές φορές κάθε προσδοκία, καθιστώντας τους τούς «κορυφαίους της μεταμφίεσης».

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)

Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού