Φωτογραφία: Χάρης Νικολάου από το βιβλίο «Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου», Έκδοση Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου.
Οι σαύρες παρουσιάζουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Γνωρίζετε ότι τα περισσότερα είδη έχουν κινητά βλέφαρα που μπορούν να ανοιγοκλείνουν;
Ανάμεσα στα 11 είδη σαύρας που απαντώνται στο νησί μας, είναι και η σαύρα του Τροόδους(2). Η σαύρα του Τροόδους είναι ένα κοινό και ενδημικό είδος της Κύπρου (4) και έχει το επιστημονικό όνομα Phoenicolacerta troodica. Είναι μετρίου μεγέθους σαύρα με σχετικά μεγάλο κεφάλι και σκούρες γραμμές στο πλευρό.
Το συνολικό μήκος του σώματος της φτάνει τα 20-25 εκατοστά, με τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα θηλυκά. Τα χρώματα της είναι γκρίζο, καφέ με πράσινο και καφέ με μαύρες κηλίδες κατά μήκος της πλάτης. Τα αρσενικά εμφανίζουν γαλάζιες αποχρώσεις. Έχουν την τάση να ζουν σε ζεύγη σε άνυδρες περιοχές ενώ στις υγρές περιοχές ομαδοποιούνται. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτές οι σαύρες έχουν την τάση να παραμένουν κρυμμένες με στόχο να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Δραστηριοποιούνται κυρίως τις πολύ πρωινές και απογευματινές ώρες. Κύριοι θηρευτές της σαύρας του Τροόδους είναι το κυπριακό φίδι (Hierophis cypriensis) και η σαΐτα (Malpolon insignitus), το σιαχίνι (Falco tinnunculus), η Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) και η Δακκανούρα (Lanius nubicus).
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού