Η Σάλβια η δομινικανή (Salvia dominica) αποτελεί ένα σπάνιο ιθαγενές είδος σπατζιάς ή φασκομηλιάς της Κύπρου, με 2 γνωστές θέσεις (αρχαίο θέατρο Κουρίου, αρχαίο θέατρο των Σόλων (υψόμετρο 20-150m).
Πρόσφατα φυτεύτηκε και στον δρόμο Λεμεσού – Πάφου. Εξαπλώνεται επίσης σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Αίγυπτο. Οι έντονες αρωματικές ιδιότητες του φυτού και το γεγονός ότι περιορίζεται κυρίως σε δύο σημαντικά αρχαία θέατρα του νησιού, είναι επαρκείς λόγοι για να μας κάνουν να υποθέσουμε ότι αξιοποιείτο από τους κατοίκους των δύο πόλεων για τους σκοπούς του θεάτρου, για αρωματισμό των λουτρών ή και για θρησκευτικές τελετές.
Η Σάλβια η δομινικανή ευδοκιμεί σε βραχώδεις πλαγιές και παρυφές δρόμων με θαμνώδη βλάστηση σε υψόμετρο 150 m. Η περίοδος άνθισής της είναι μεταξύ των μηνών Απριλίου και Μάϊου και η περίοδος καρποφορίας μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Σε σχέση με την κατάσταση διατήρησης και τις απειλές της, ο πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στα 350 άτομα, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να είναι αυτός του Κουρίου.
Οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των δρόμων αποτελούν απειλή για το είδος αυτό. Το συγκεκριμένο είδος, το οποίο έχει έντονη και ιδιαίτερη οσμή, είναι χρήσιμο στην αρωματοποιία, στην παραγωγή καλλυντικών, καθώς και στην παραγωγή σπάνιων αιθέριων ελαίων. Η Salvia dominica περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και χαρακτηρίζεται ως εύτρωτο είδος.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού